Například Univerzita Karlova vyčlenila na letní opravy kolejí 22 milionů, rekonstruují se třeba sociální zařízení, střechy nebo se maluje. „Průměrná cena za ubytování v kolejích UK se v příštím akademickém roce mírně zvýší, bude kopírovat míru inflace za rok 2013," sdělil šéf Kolejí a menz Jiří Macoun. Například nejdražší jednolůžkový pokoj se sociálním zařízením tak podraží z loňských 5521 korun měsíčně na 5614, cena za nejlevnější ubytování ve čtyřlůžkovém pokoji se zvýší z 1679 na 1699.

„Ceny kolejného zvyšujeme od září o 7,5 procenta v průměru," hlásí také Vysoká škola ekonomická. Ta zároveň uvedla, že počty studentů žádajících si o ubytování na kolejích jsou zatím o pět procent nižší než loni.

„Demografická křivka je neúprosná. Předpokládaný úbytek mladých lidí, tedy v našem případě budoucích studentů-ubytovaných, se snažíme kompenzovat otevřeností a přístupností," potvrdila pokles zájemců také Andrea Vondráková z ČVUT. Škola proto garantuje ubytování pro všechny žadatele z řad ČVUT, ubytování tu najdou i studenti jiných škol.

Naproti tomu Česká zemědělská univerzita každoročně koleje zcela naplní. I letos, po opravách sociálního zařízení a zateplení v celkové výši 36 milionů korun, očekávají stejný počet zájemců o ubytování. „Roli možná hraje fakt, že jsou (koleje) přímo součástí univerzitního kampusu," dodal mluvčí univerzity Josef Beránek.

Škola totiž stojí v okrajové části města v Suchdole. Studenti hledající v Praze bydlení si přitom často místo kolejí najdou podnájem, zejména formou spolubydlení s kamarády.

Soukromé koleje

V hlavním městě funguje také několik soukromých kolejí, tedy studentských ubytoven, které neprovozují samotné VŠ, ale pronajímají pokoje jednotlivým zájemcům. Takové rezidence fungují například ve Vršovicích nebo na Lhotce, smlouvy mají hlavně se soukromými vysokými školami. Ceny se pohybují kolem 6000 korun za ubytování ve dvoulůžkovém pokoji, jednolůžkový stojí od 8000. Ubytování je modernější než na klasických kolejích, poskytované služby jako například bezdrátový internet, úklid, recepce nebo spotřebiče k zapůjčení jsou ale standardem už i na tradičních studentských ubytovnách.