“Ústřední téma slavností letos zní Město snů. Celá akce totiž vychází ze snu o městě přátelském pro všechny obyvatele, s dostupným veřejným prostorem, klidnější dopravou a lepšími vztahy mezi sousedy. V jednotlivých lokalitách k tématu připravují vlastní program, např. instalaci Městského lapače snů v Hybešově ulici, přednášku o architektuře Prahy v Chabařovické ulici nebo vesmírnou interaktivní dílnu v Kampusu Dejvice, “ říká Anna Kociánová za Zažít město jinak.

Na organizaci každého stanoviště se podílí místní obyvatelé a podniky, doprovodný program pak probíhá třeba v Kasárnách Karlín nebo divadle Kampa. Novinkou letošního ročníku oslav je také 1. ročník přidruženého festivalu Živé vnitrobloky, který zpřístupňuje veřejnosti pro inspiraci oživené dvorky.  

Roztančená Americká a vědecké Dejvice

Nejnavštěvovanější lokalitou bývá tradičně Americká ulice, kde se na akci s názvem La Calle Mexicana slaví i mexický den nezávislosti a slavit přijde i mexická velvyslankyně. Loni na Vinohady dorazilo kolem deseti tisíc Pražanů, kteé láká výběr výrobků místních i zahraničních designérů, mezinárodní kuchyně od Mexika až po Bulharsko, kavárny, bary a hlavně nabitý program. K vidění budou třeba tradiční aztécké tance, ale i stand-up komedie v češtině i angličtině, zahrají DJové i pestrý výběr kapel různých žánrů.

Akce Živé vnitrobloky ukáže využití pražských dvorů.
Živé vnitrobloky jsou jako plíce Prahy. Jak se mezi baráky pěstuje sousedství

Zajímavý program nabídne i Kampus Dejvice, který v sobotu odpoledne ovládnou roboti, fyzikální pokusy, virtuální reality, sci-fi a filmová hudba. Připravena je i přednáška o nedoceněném vynálezci Járovi Cimrmanovi a bohatý hudební program.

Na rodiny s dětmi cílí sousedské slavnosti na Čechově náměstí ve Vršovicích, kde se děti budou moci zapojit do dílniček, podívat se na několik divadelních představení, zahrát si stolní tenis nebo si zaskákat na trampolíně.

Čerstvý mošt i bez vlastní zahrádky

“Celkově počítáme s návštěvností kolem 40 tisíců účastníků, podle počasí. Každá lokalita je jiná a charakteristická, některé jsou opravdu intimní, jen pro pár sousedů bez pevného programu, jinde to vypadá jako na hudebně-divadelně-gastronomickém festivalu,” popisuje Kociánová.

Spíše komornější atmosféru zažijí obyvatelé Podskalí na sousedské slavnosti na Náplavce. Na Petrském náměstí si v sobotu budou moci Pražané vyměnit sazenice a řízky svých rostlin, v Soukenické zase zahrát na téměř zapomenuté hudební nástroje a při tom všem se seznámit se svými sousedy, které může být jindy těžké mezi davy turistů poznat.

Vinice sv. Kláry.
Na vinici sv. Kláry v Troji se o víkendu bude konat tradiční vinobraní

V KC Klubovna na Praze 6 se místní nejprve společně vydají na jablka, ta pak využijí do moštu a ze zbylé drti budou péct sušenky. Ovocné slavnosti si mohou užít Pražané i v sadě na proseckém Klíčově nebo v komunitní zahradě Paletka.

Festival Zažít město jinak se postupně dostává i mezi paneláky Jižního a Zahradního města, ale i do okrajových částí Prahy, účastní se ho letos také dvacítka dalších měst. Přípravou programu a organizací stráví přitom dobrovolníci před festivalem dlouhé hodiny, s administrativou spojenou se zábory ulic jim pomáhá spolek Auto*mat.

Jak tedy v nabitém programu festivalu vybírat? “Nejlepší je podle mě jít do lokality v sousedství. Tam má člověk šanci lépe se poznat se sousedy, dozvědět se o místních kauzách a třeba i vymyslet nějakou dlouhodobější sousedskou aktivitu,” doporučuje návštěvníkům festivalu Anna Kociánová.

Program festivalu Zažít město jinak 2018Zdroj: Deník