Data Českého statistického úřadu potvrzují i pražské městské části. „Zatímco v letech 2018 a 2019 jsme u nás evidovali téměř 480 svateb za rok, v následujících dvou letech, kdy do nich zasáhla mimořádná opatření v souvislosti s koronavirem, klesl počet svateb klesl přibližně o 35 procent,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

Covid ovlivnil i počet svatebních obřadů v osmé městské části. „Zatímco v roce 2018 u nás bylo od června do září 166 svateb, za stejné období v roce 2020 jen 105 svateb,“ připomněl mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

V době restrikcí podle něho sňatky uzavíraly spíše páry, které už spolu měly děti, nebo dvojice, které očekávaly narození dítěte a chtěly, aby se děti narodily do manželství.

Ilustrační foto
Podvodník se vydával za armádního reportéra, žena mu poslala bezmála milion

„Svatby uzavírali také cizinci s českými občany, pro které bylo uzavření manželství jedinou možností, jak se v době covidu dostat za českým snoubencem nebo snoubenkou na území České republiky. Naopak mladší snoubenci, kteří vstupovali do manželství poprvé a měli přesné představy o tom, jak by měla jejich svatba vypadat, svatby odkládali, neboť chtěli mít svůj vysněný den bez jakéhokoli omezení,“ řekl Šalek.

Menší svatba a nižší náklady

Covidová doba mohla být ovšem pro rodiny i příležitostí uspořádat menší svatbu s nižšími náklady. „Někteří snoubenci chtěli mít menší svatbu, ale vzhledem k širokému příbuzenstvu se obávali, že by se příbuzní urazili, kdyby je nepozvali. Omezení počtu svatebčanů tak pro ně bylo vítaným důvodem k uspořádání malé svatby, aniž by museli zdůvodňovat, proč někoho nepozvali,“ poznamenal Šalek.

Změny v letech covidových omezení zaznamenali i na Praze 1, která je unikátní zájmem cizinců o svatební obřady. „Opatření zamezila cestování, a dlouhodobě tak nemohli přilétat Izraelci či Američané. U svateb v roce 2020 a částečně i v roce 2021 šlo tak spíše o české páry nebo cizince, kteří v Česku dlouhodobě žijí a nemuseli za svatbou k nám cestovat,“ vysvětlila mluvčí Prahy 1 Petra Pekařová.

Mezi cizinci, kteří se v posledních měsících brali v Praze, byly i ukrajinské páry, prchající před válkou. Se zvláštní možností. „Ukrajinským občanům, kteří k nám utekli před válkou a pobývají u nás na takzvané vízum strpění, je možné ve správním řízení prominout předložení dokladů potřebných k uzavření manželství,“ připomněl mluvčí Prahy 6 Hannich s tím, že na šestce k tomu ale došlo pouze jednou.

Národní galerie získala Madonu na andělském trůnu z Havraně.
Národní galerie získala sochu z dob Karla IV. Náhodou ji objevil majitel domu

Ani na Praze 1 se válka na Ukrajině do počtu svatebních obřadů neprojevila. „Ukrajinské páry jsme ani v minulosti ve velkém neoddávali. A občané Ruska k nám už pomalu přestali jezdit za svatebním byznysem po anexi Krymu v roce 2014,“ potvrdila Pekařová.

Nevěsta beze jména

Svatební obřady mnohdy provázejí kuriózní situace. Mluvčí první městské části vzpomínala na svatbu, kdy všichni čekali na Staroměstské radnici, zatímco svědek dorazil na Novoměstskou radnici. „A na podzim se nám zase stalo, že si ženich přišel objednat svatbu na 14. února na Valentýna. Když chtěla matrikářka, aby jí ženich nadiktoval jméno a příjmení nevěsty, odpověděl, že ještě žádnou nemá, ale určitě si do té doby nějakou sežene,“ vyprávěla Pekařová.

Další svatební perlička pochází z Prahy 4. „Jeden svědek držel v rámečku fotografii domácích mazlíčků, kočky a psa. Po celou dobu obřadu stál čelem k hostům a ukazoval je přítomným. Zřejmě proto, že domácí mazlíčci nebyli fyzicky přítomni,“ popsal obřad mluvčí čtvrté městské části Jiří Bigas. Zapomenuté prstýnky, známý zádrhel z filmových komedií, podle něho už matrikářky vnímají jako běžnou záležitost. Navíc podle Bigase mnohé páry prstýnky ani neřeší.

Na Praze 6 zase vzpomínají jako na raritu na nejstarší pár snoubenců. „Před pár lety jsme tu oddali pár, kterému bylo dohromady 174 let,“ dodal mluvčí městské části Hannich.