Z informací určených radě hlavního města vyplývá, že modernizace vyjde zhruba na 30 milionů korun.

Do sálu Cosmorama nechá planetárium nainstalovat čtyři další datové projektory, které budou spolu se dvěma stávajícími vytvářet konečný obraz. Všechny projektory budou navíc vybaveny novými objektivy.

Přibudou počítače pro generování obrazu a moderní chladicí systém. Technologii bude do kopule umisťovat jeřáb. V srpnu a na začátku září proto bude sál veřejnosti uzavřen.

Planetárium navštívilo téměř sto tisíc lidí

„Provoz a pověst planetária pozitivně ovlivňuje nejenom turismus v metropoli, ale jeho program poutavou formou přispívá rovněž ke vzdělávání, osvětě a získávání informací z pozoruhodného oboru, jehož vývoj možná určí i budoucnost naší další existence," uvedl náměstek. Do postupné modernizace planetária podle něj Praha investuje už od roku 1991, kdy se uskutečnila jeho celková oprava.

Pražské planetárium ve Stromovce je příspěvkovou organizací města. Nabízí bohatý program pro veřejnost a školy a pro zájemce o astronomii i řadu zájmových kurzů a kroužků. Z výroční zprávy planetária, pod něž spadá i Štefánikova hvězdárna na Petříně a hvězdárna v Ďáblicích, vyplývá, že od města loni dostalo na provoz 21 milionů korun. Na vstupném a dalších službách vydělalo 8,5 milionu korun. Planetárium navštívilo přes 90.000 lidí.