Malá revoluce čeká sedm významných pražských památek. Nově se o ně totiž bude starat soukromá společnost. Ta má za úkol zastavit pokles návštěvnosti, oprášit pozapomenutou slávu a ukázat místa v novém světle.

Jenže už za půl roku to bude zřejmě znamenat také zdražení vstupného, což návštěvníky spíše odradí. Na druhou stranu nový správce slibuje také slevy.

Správce změní i Prašná brána

Často stovky let staré objekty tak budou mít od 1. srpna nového správce. Jedná se například o Staroměstskou radnici, Prašnou bránu či Petřínskou rozhlednu. Doposud měla jejich provoz na starosti Pražská informační služba (PIS), která nyní převede správu na společnost ABL FM Services.

Úkol je jasný: zvýšit zájem turistů, ale také Pražanů například o Malostranskou mosteckou věž či Bludiště a věže kostela sv. Mikuláše, které také přecházejí pod správu soukromé společnosti.

S novým správcem

Sedm historických objektů, které budou mít od 1. srpna nového správce:
Staroměstská radnice, Prašná brána, Staroměstská a Malostranská mostecká věž, Petřínská rozhledna, Bludiště a věže svatého Mikuláše

Přijíždí méně turistů

Důvod tak závažné změny? Jen za březen letošního roku navštívilo oněch sedm památek zhruba o 37 tisíc lidí méně než v roce 2008, na vině je především hospodářská krize, kdy do Prahy míří celkově méně turistů, a to dokonce o 15 procent.

„Naše služby sestávaly hlavně ze samotného provozu památek. Naše možnosti nebyly takové, abychom mohli zajistit potřebné služby navíc a zvýšit tak zájem návštěvníků. I proto jsme se rozhodli předat památky do rukou externího správce,“ řekla ředitelka PIS Lucie Ramnebornová s tím, že smlouva byla uzavřena na dobu jednoho roku. „Poté fungování vyhodnotíme a rozhodneme o dalším postupu,“ doplnila.

Ohledně převodu památek bylo hodně rozruchu a spekulovalo se o možném tunelování i nevýhodnosti celého projektu.

To však ředitelka PIS i generální ředitel ABL FM Services Vít Bárta odmítají. „Pražským informačním službám tento krok zajistí stabilní příjem,“ tvrdí Ramnebornová.

Podle jejích slov bylo výběrové řízení naprosto transparentní. „Budeme chtít, aby na fungování památek dohlížel i někdo zvenčí, například zaměstnanec odboru kultury hlavního města,“ vysvětlila Ramnebornová.

Lidé se obávají zvýšení cen

Je nutné podotknout, že do výběrového řízení se přihlásila pouze zmíněná společnost. Společnost za správu památek nabídla částku 50 milionů korun, což má zajistit stabilitu PIS.

Lidé se pak také obávají toho, že se z památek stanou kýčovité atrakce a vzrostou ceny. „Do konce roku 2009 zůstanou ceny stejné jako doposud. Pak lze změny očekávat, ale určitě to nebude jen zdražení, ale i slevy. Program ve věžích pak určitě chceme zatraktivnit, ale vždy po konzultacích s PIS,“ slíbil Vít Bárta.

Více zábavy

Vstupné by se mělo změnit tak, že budou zvýhodněni například majitelé opencard. „Dnes většina lidí navštíví pouze jednu věž a dál už nejde. My chceme nabízet například zvýhodněné vstupné do více objektů najednou. Naším přáním je, aby ze sedmi památek, jež budeme spravovat, lidé navštívili alespoň tři,“ pokračoval Vít Bárta.

V současné době jeden dospělý člověk zaplatí 70 korun, jen na Petřínskou rozhlednu je to 100 korun, rodinné vstupné je 200 a na Petřín 250 korun.

Podle slov Víta Bárty se bude společnost snažit zatraktivnit prostředí všech objektů. První novinkou je například to, že služba v jednotlivých věžích či na rozhledně bude mít nové dobové kostýmy a chystají se i další změny. „Například ve věži u sv. Mikuláše a Malostranské mostecké věži by měl být trubač,“ dodal.

Šermířská klání ve věžích nebudou

V souvislosti s novým správcem pražských věží se ihned začalo spekulovat o tom, jak moc se provoz sedmi památek změní. Nastředeční tiskové konferenci tak generální ředitel společnosti ABL FM Services, která bude objekty spravovat, Vít Bárta musel vyvrátit hned několik spekulací.

„Určitě nehodláme pořádat ve věžích šermířské turnaje. Po konzultacích s Pražskou informační službou ale mohou být podobné akce před těmito objekty. Ve věžích se také nebudou návštěvníkům nabízet teplá jídla. Taková možnost bude pouze ve výjimečných případech, vždy pro nějakou komorní akci pro omezený počet návštěvníků,“ sdělil Bárta.

V budoucnu by se pak návštěvníci mohli těšit také na drobné historické trhy, topení čarodějnic, popravy a další. „Ovšem jen na místech, jež pro to budou vhodná,“ doplnil ředitel.

Plánují se také nové programy pro školy, nové dárkové předměty pod jednotnou značkou či dotykové multimediální informační panely s připojením k wi-fi.