A Piráti chtějí prosadit menšinovou koalici, respektive městskou radu, za účasti své, Trojkoalice, Nezávislých Tomáše Hudečka a pod vedením TOP 09. To vše by podle jejich představ měla zaštiťovat tichá podpora klubu ODS ze zastupitelských lavic. Taková vláda by se pak mohla opřít o pohodlnou většinu pětatřiceti hlasů v pětašedesáti členném zastupitelstvu.

Zástupci TOP 09, ODS i Trojkoalice sice ve středu svorně deklarovali, že i nadále preferují širokou koalici, to jest přímou účast všech zúčastněných v městské radě, včetně ODS, přitom byla patrná a jistá míra ochoty případně slevit. TOP 09, ODS, Trojkoalice i Nezávislí Tomáše Hudečka totiž odmítají spolupráci se sociálními demokraty a hnutím ANO. Totéž platí i naopak. Jenže v zastupitelstvu už zbývají jen Piráti a KSČM.

„Bylo by ideální, kdyby všechny zúčastněné subjekty přijaly přímou zodpovědnost a měly svého zástupce v radě. Není to ale jediný způsob," připustil ve středu šéf klubu TOP 09 Václav Novotný. Občanští demokraté pak vesměs naznačili totéž.

Roztříštěné složení zastupitelstva

Praha stále doplácí na politicky nebývale roztříštěné složení zastupitelstva. A také na vyhrocené animozity nejen mezi zastupitelskými kluby, ale také uvnitř některých klubů a mezi jednotlivými zastupiteli.

Ani po téměř dvou měsících od faktického rozpadu dosavadní magistrátní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se politikům nedaří sestavit koalici novou, funkční a životaschopnou. Přestože tuto potřebu proklamují napříč spektrem. „Už se musí něco stát. I za cenu toho, že by ANO a ČSSD skončily v opozici," okomentoval zdlouhavá zákulisní vyjednávání o podobě nové koalice náměstek primátorky a sociální demokrat Petr Dolínek.

Právě odchod hnutí ANO a ČSSD do opozičních lavic se zatím jeví jako nejpravděpodobnější varianta. Tyto dva kluby spolu už před několika týdny uzavřely smluvní alianci a dohodly se, že budou společně hledat koaličního partnera. Jenže toho se nedostává.

Všechny ostatní kluby, vyjma komunistů, jednají vzájemně o „široké koalici" TOP 09, ODS, Trojkoalice, Nezávislých Tomáše Hudečka a Pirátů. „Otázkou není zda, ale jak spolu budeme spolupracovat," zmínil předseda klubu TOP 09 Václav Novotný.

Dodržení dlouhodobé deklarace Piráty

Toto dilema ovšem pravděpodobně „rozlousknou" Piráti. Ti na jednu stranu odmítají jakoukoliv spolupráci s ČSSD a částí klubu hnutí ANO, na stranu druhou pak nehodlají usednout v jedné městské radě s ODS.

„Naše základní východisko je odstavení od moci pravomocně odsouzeného podvodníka Karla Březinu z ČSSD a šedé eminence pražského ANO Radmily Kleslové. Vyzvali jsme TOP 09, Trojkoalici a Nezávislé, aby s námi jednali o utvoření nové městské rady. Hodláme dodržet svou dlouhodobou deklaraci, že ODS by byla mimo radu, nicméně by ji svými hlasy otevřeně podporovala. Závazek podporovat menšinovou radu ODS uvedla v dopise před tím, než se dosavadní koalice rozpadla. Koalice by měla stát o podporu i u jiných skupin, například části zastupitelů ANO," vzkázal klub Pirátů.

„My trváme na tom, aby každá ze zúčastněných stran nesla svůj díl odpovědnosti tím, že bude přímo účastná v městské radě," upozornil minulý týden možný kandidát TOP 09 na nového primátora hlavního města Jiří Nouza.

Po středečním jednání TOP 09, ODS a Trojkoalice však byla vyjádření směrem k Pirátům a jejich podmínkám poněkud vstřícnější. Zmíněné strany si zřejmě uvědomují, že koalice bez účasti ANO a ČSSD se zkrátka musí ucházet o podporu klubu Pirátů.

Rozložení sil v zastupitelstvuANO (17 mandátů), ČSSD (8 mandátů), TOP 09 (12 mandátů), Trojkoalice SZ, KDU-ČSL a STAN (8 mandátů), ODS (8 mandátů), klub Nezávislí (3 mandáty), Piráti (4 mandáty), KSČM (4 mandáty), jedna nezařazená zastupitelka.

Aliance ANO a ČSSD, která má dohromady 25 hlasů zůstává osamocena. Prý si počká na dožití případné koaliční spolupráce TOP 09, ODS, Trojkoalice, Nezávislých a Pirátů, která má dohromady pohodlnou většinu 35 hlasů. Zda půjde o širokou, nebo menšinovou koalici, je otázka.

Političtí matadoři opatrně taktizují

„Musíme hledat formu spolupráce, která bude všestranně přijatelná. Ideální by bylo, kdyby všechny zúčastněné subjekty přijaly přímou zodpovědnost a měly svého zástupce v radě. Preferovali bychom to, ale není to jediný způsob," sdělil ve středu Václav Novotný.

Předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija a lídr Trojkoalice Petr Štěpánek pak shodně uvedli, že s Piráty, kteří se přiklání k menšinové vládě bez radních za ODS, budou ještě jednat. Konkrétně ve čtvrtek a také příští týden před čtvrteční schůzí zastupitelstva.

Štěpánek i Udženija zopakovali také odmítavý postoj k variantě vzájemné spolupráce s ANO a ČSSD. „Ani obnova původní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice v tuto chvíli nepřipadá v úvahu," doplnil Štěpánek.

„My jsme už v září jasně sdělili, že jsme ochotni jednat o jakékoliv politické konstelaci, která přinese stabilitu hlavnímu městu. Opakuji, že pro ODS není zásadní podmínkou, aby získala místa v městské radě. To stále trvá," zmínila v souvislosti s požadavkem Pirátů Udženija.

„Určitě ale bude potřeba si s Piráty vyříkat podrobnosti. Není nám příliš jasné, jak si představují to, že se chtějí i pomocí našich hlasů dostat do městské rady a zároveň nás odmítají coby možnou součást rady," dodala předsedkyně klubu ODS s tím, že schůzka občanských demokratů s Piráty byla naplánována na čtvrtek a všechny strany možné budoucí „široké koalice" se sejdou příští týden.

Piráti trvají na menšinové koalici bez ODS v raděPražští piráti trvají na menšinové koalici s podporou ODS nebo jiných zastupitelů. Po čtvrtečním koaličním jednání to řekl předseda klubu zastupitelů za piráty Jakub Michálek. Všech pět partnerů nově vznikající koalice se sejde na začátku příštího týdne. „Trváme na nabídce, kterou jsme předložili v pondělí. O žádné jiné variantě nejednáme," uvedl Michálek.

Piráti na začátku týdne navrhli, aby v radě usedla TOP 09, Trojkoalice nezávislí kolem Tomáše Hudečka a piráti. Vládli by s podporou ODS nebo případných odpadlíků ANO. TOP 09 ovšem dál preferuje širokou koalici. Na dotaz novinářů to ve čtvrtek zopakoval Jiří Nouza (TOP 09). Šéf pražské ODS Filip Humplík uvedl, že strana je případně připravena vstoupit do koaličního projektu bez účasti v radě.

Čtěte také: Pražská TOP 09, ODS a Trojkoalice dávají přednost široké koalici