O otevření veřejné zoo v Praze se uvažovalo již koncem 19. století. Čeští patrioti zřídili výbor pro ustavení zoo v roce 1891, řadu let se ale o projektu jen diskutovalo.

Reálné obrysy získaly plány na zřízení zoologické zahrady až po vzniku samostatného Československa a zvláště poté, co v roce 1922 věnoval pro tento účel statkář Alois Svoboda pozemky v Troji.

Prvním zvířetem v zoo byla lvice 

Největší zásluhu na vybudování zoo měl středoškolský profesor Jiří Janda, který byl od počátku století jedním z hlavních propagátorů jejího vzniku. Od roku 1923 řídil zoolog a ornitolog Janda budování zahrady a stal se i jejím prvním ředitelem.

O sedm let později se zoo mohla pochlubit prvním zvířetem – byla jím lvice Šárka darovaná cirkusem Rebernigg. Protože zatím ale neměla vhodnou ubikaci, žila v Jandově trojské vile.

Prvním oficiálním obyvatelem zoo se tak stala až vlčice Lotta. Následovali koně Převalského, jejichž chovem se později Praha celosvětově proslavila, a tygři. Postupně přibývala další zvířata a zoo se úspěšně rozrůstala.

Čtěte také: Zoo Praha slaví 85. výročí svého otevření