Na úvod slavnosti představil veřejnosti ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, co všechno pražskou zoo v nadcházející sezóně čeká. Návštěvníkům prozradil, že se letos nejvíc těší na příchod nových tří lvů indických, kteří by do zoo měli přicestovat letos v létě.

„Poskytnutí těchto lvů mimo Indii je naprosto výjimečné, jde o první tři lvy, které indická vláda Gudžarátu poskytne Evropě po více než dvaceti letech, pokud se vše podaří, půjde o ohromný úspěch," zdůraznil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

84. sezónu pražské zoo zahájil její ředitel společně s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou, radní Hanou Novákovou a profesorem Rudolfem Zahradníkem.

Neopomněl ani příchod samce orangutana sumaterského Pagyho, jehož rodiči je známý pražský pár Upita a Kama. Těšit se podle něj mohou návštěvníci ještě v letošním roce i na novou výrobnu papíru ze sloního trusu.

Slavnostní akce se zúčastnila i primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová, která pražské zoo k její 84. sezóně popřála, aby i nadále vzkvétala a byla stále tak krásná a vyhledávaná.

„Zároveň se těším, že se společnými silami pustíme do dalšího zvelebování pražské zoologické zahrady a uděláme z ní ještě atraktivnější místo než doposud," dodala pražská primátorka, která návštěvníkům zároveň prozradila, že jejím nejoblíbenějším zvířetem je surikata.

Módní přehlídka v zoo

Návštěvníky pozdravili i radní pro sport a volný čas Hana Nováková a bývalý předseda Akademie věd ČR profesor Rudolf Zahradník.

Beatrice – jednu ze čtyř gepardích samiček pokřtila primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová společně s moderním pětibojařem Davidem Svobodou.Krátce po poledni se dění přesunulo do Dětské zoo, kde proběhla módní přehlídka nových pracovních uniforem, které pro své zaměstnance pražská zoo v letošním roce pořídila. Že jde skutečně o vydařenou kolekci, potvrdila i televizní moderátorka Klára Doležalová, která společně s Janem Kovaříkem módní přehlídku moderovala.

Zlatým hřebem slavnostního programu byl křest gepardích mláďat, která se v sobotu poprvé představila veřejnosti. Společně s primátorkou Adrianou Krnáčovou, profesorkou Evou Kislingerovou, radními Hanou Novákovou a Liborem Hadravou se role kmotrů ujali i olympijská šampionka ve snowboardcrossu Eva Samková, někdejší mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner a moderní pětibojař David Svoboda.

Všichni tři sportovci si pak zaběhli na připravené trati se speciálním rychlostním radarem, kde porovnali za velkého zájmu veřejnosti svoji rychlost například s varanem, zoborožcem nebo vydrou.

Slavnostní zahájení hlavní sezóny zakončila pražská zoo za účasti ministra životního prostředí Richarda Brabce v Galerii Gočárův dům vernisáží výstavy malíře Františka Xavera Procházky, autora prvního vizuálu Zoo Praha.