V současné době mohou návštěvníci v pražském Údolí slonů pozorovat sedm slonů. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966 a je druhým nejdéle žijícím zvířetem v zoo Praha. Dalšími členy jsou samec Ankhor, samice Shanti, Janita, Tamara, roční Maxmilián a půlroční sameček Rudolf, který se loni v říjnu narodil Tamaře a Ankhorovi.

Slůňata Max (vpravo) a Rudi dovádějí ve výběhu.
Sloní stádo je opět pohromadě. Návštěvníci zoo se mohou těšit na slůňata

V roce 1973 se sloni přestěhovali

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy přišel slon indický jménem Baby. Zoo ho koupila z odchytu na Srí Lance a postavila pro něj první sloninec. Nevelký pavilon sloužil slonům do začátku 70. let. „Je pravda, že byl dost nevyhovující už od počátku a vůbec nepřipadalo v úvahu, že by se tam sloni mohli množit," řekl ředitel zoo Miroslav Bobek.

V roce 1973 se sloni přestěhovali do pavilonu velkých savců v prostoru dnešní Rezervace Bororo. K jeho otevření tehdy cejlonská vláda darovala pražské zoo slonici Sundari a slona Kadíru, který se později stal jednou z obětí povodně v roce 2002. Přes všechny snahy o rozmnožování slonů, se to ale ani v tomto pavilonu nepodařilo, ačkoli se tu vystřídala řada slonů.

Pro chov neměla stavba vyhovující podmínky 

„V jednu chvíli se tam sešli i zástupci všech dnešních tří druhů slonů: slon indický, africký savanový a dokonce i jeden africký slon pralesní," řekl Bobek. Pro chov ale podle něj stavba neměla vyhovující podmínky.

Oba dva první slonince byly v zátopové oblasti. Povodně v roce 2002 ukázaly nutnost vybudování slonince nového na místě, které nebude ohroženo povodněmi, a ve kterém bude možné zajistit bezpečný chov těchto zvířat.

Ilustrační foto.
Vyrazte na oslavu narozenin slůněte Zity nebo na výstavu oblíbené pohádky

Pavilon slonů je největší komplex

Dnešní pavilon slonů byl pro veřejnost otevřen na začátku sezony 2013 v horní částí zoo, stál půl miliardy korun. Jde o největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela. O slony se v něm stará osm chovatelů a jeden kurátor.

První mládě slona, které pražská zoo ve své více než osmdesátileté historii přivítala, byla Sita, která se narodila v únoru 2013 slonici Donně. Ta přišla v roce 2012 březí z Rotterdamu. Letos v březnu byly obě převezeny do zoo v Osnabrücku.

Donna a Sita se v novém domově již krátce po vyložení začaly seznamovat s mladými samci ve vedlejším boxu.
Slonice Donna a Sita dorazily v pořádku do zahrady v německém Osnabrücku

Slonice může mít mládě obvykle jednou za čtyři roky, březí bývá 21 měsíců. V Evropě se narodí zhruba deset sloních mláďat ročně. Evropské zoo aktuálně chovají asi 300 slonů indických. Podle odhadů jich žije ve volné přírodě zhruba 40 tisíc, patří k ohroženým druhům. V zajetí se dožívají zhruba padesáti let.