Dlouhých 13 let se snažila pražská zoologická zahrada získat leguány chutné, kteří obývají severní ostrovy malých Antil. Jenže odchovy v lidské péči se příliš nedařily a každoročně se jednalo pouze o pár jedinců. Až letos se situace zlepšila a Zoo Praha získala tři plazy z Durrell Wildlife Preservation v Jersey. Jedná se o jednoho samce a dvě samice. Třináctiměsíční mláďata měří mezi 70 až 75 cm a váží kolem 0,25 kg. 

Leguán chutný byl zařazen na červený seznam 

„Jejich příchodem se pražská zoo stala součástí chovatelské osy Jersey-Praha-Vídeň a patří mezi tři zoologické zahrady na světě s větším počtem leguánů chutných. V ostatních mají pouze jedno zvíře,“ poznamenává Petr Velenský, kurátor plazů ze Zoo Praha, a doplňuje: „Mláďata jsou zatím velmi plachá  a lekavá. Nicméně už si pochutnávají na listech a květech ibišku, takže věříme, že za pár měsíců je budeme moci představit návštěvníkům.“

Leguán chutný byl zařazen na červený seznam IUCN do kategorie „Ohrožený” druh. Odhaduje se, že po příchodu Evropanů do Antil klesl počet jedinců o 70 %  a z mnohých ostrovů tento plaz zcela vymizel. Dříve byl loven, což naznačuje i jeho druhové jméno, a v současnosti jej ohrožují přeměna prostředí a nepůvodní predátoři.

Leguán má svou hvězdu na chodníku slávy 

Chovatelé doufají, že se leguánům chutným u nás bude dařit stejně jako těm kubánským. Ti patří k zdejším nejtradičnějším zvířatům a proslulý Pepíno, který se svoji partnerkou přišel do Prahy v roce 1992, má dokonce hvězdu na chodníku slávy před hlavním vstupem do zoo.

„Když sečteme všechna vylíhnutá mláďata leguánů kubánských včetně těch letošních, tak jsme na čísle 187,“ vypočítává Petr Velenský a dodává: „Pepíno, který je otcem rodu, se tak dočkal celé řady potomků, vnoučat i pravnoučat. I díky němu a úspěšným odchovům vedeme od roku 1995 plemennou knihu druhu.“

Letošních 13 mláďat leguána kubánského je prozatím v zázemí, jelikož jsou velmi choulostivá. Nicméně návštěvníci se nemusí bát, že by v expozici za atriem v pavilonu šelem bylo prázdno. Je tam šestice loňských, tedy ročních, mláďat.