Býk se od pátečního rána rozkoukává v zázemí výběhu, později bude připuštěn k samicím Pristíně, Priscille a Boženě. Zoo chová také dvě odrostlá telata jménem Praha a Beatrice. Tipito nahradil staršího samce z Amsterdamu.

„Cílem jeho příchodu je omladit naši skupinu těchto největších suchozemských obratlovců Evropy a obměnit krev, která je v uzavřených chovech v lidské péči nezbytná," vysvětlil ředitel zahrady Miroslav Bobek. Ačkoliv je Tipito vzhledem ke svému věku zatím menší, dospět by měl v majestátního zu­bra.

Zubři byli ve volné přírodě vyhubeni

Zoo chová zubry už od roku 1932. Zubři byli na počátku 20. století ve volné přírodě vyhubeni, zoologické zahrady se nyní snaží o jejich návrat do přirozeného prostředí.

Pražská zahrada takto od roku 2005 vypustila v národním parku Bieszczady v jihovýchodním Polsku už šest zvířat. „Ve spolupráci s polským národním parkem hodláme pokračovat a Tipitovými potomky bychom rádi přispěli k dalšímu posílení volně žijících stád," dodal Bobek.

Zoo Praha se již opakovaně zasloužila o návrat zubrů do volné přírody, naposledy v roce 2011 do Národního parku Bieszczady v jihovýchodním Polsku.
Zoo Praha se již opakovaně zasloužila o návrat zubrů do volné přírody, naposledy v roce 2011 do Národního parku Bieszczady v jihovýchodním Polsku. Foto: ZOO Praha/Miroslav Bobek