„Zoologické zahrady by svým ekologickým chováním měly jít příkladem, proto realizujeme tento pilotní projekt,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jde mimo jiné o 800 000 kelímků či 200 000 brček ročně. Apelujeme na návštěvníky, aby opravdu důkladně třídili a správně používali označené odpadkové koše, neboť bez toho není možné kompostování bez problémů provádět.“

V této souvislosti bych připomněl, že v Tichém oceánu se odpadky z plastů nahromadily již na ploše velké jako čtyři Německa. A každý jsme jistě viděli snímky velryb či mořských želv uhynulých v důsledku ucpání trávicího traktu plasty…“

Zkušební provoz ještě chvíli potrvá

Zástupci provozovatele kompostéru předvedli, jak metoda funguje v praxi. Nejprve od pracovníků Zoo Praha přeberou svezený odpad z kompostovatelných plastů jako jsou součásti gastronomických služeb poskytovaných v areálu zoo (jednorázové kelímky, talíře, misky, tácky příbory či brčka).

Ten pak ručně roztřídí, nechají rozdrtit v drtiči a nakonec spolu s gastroodpadem (nejčastěji zbytky po čištění zeleniny) vsypou do elektrického kompostéru, kde se při teplotě 60 °C rozloží ve výsledný substrát.

„Nejen v našich podmínkách jde o netradiční řešení; zkušební provoz bude i z tohoto důvodu trvat ještě několik měsíců,“ uvedl Karel Vančura, ředitel firmy Ipodec-Čisté město, a dodal: „Naše spolupráce se Zoo Praha trvá již bezmála čtvrt století a prezentace nové společné aktivity na poli odpadového hospodářství je jejím logickým vyústěním a důkazem péče Zoo Praha o životní prostředí.“