Mohl by jím být předseda pražské ODS a odvolaný primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který je lékař.

Svoboda na to řekl, že „ODS není ochotna přistoupit na holandskou dražbu o funkce s ČSSD a KSČM". „Pokud dobře vím, tak TOP 09 oznámila, že od pondělí zahajuje jednání s ČSSD," doplnil.

„Jsem stoprocentně přesvědčen, že TOP 09 už má domluvenou koalici s ČSSD a tento manévr používá jen jako zástěrku," řekl předseda zastupitelského klubu ODS Ondřej Pecha. Občanští demokraté se přesto budou návrhem zabývat, ale až příští týden. „Nehodláme přistoupit na žádná další časová ultimáta," uvedl. TOP 09 totiž při svém prvním návrhu koaliční smlouvy dala ODS termín, dokdy se musela vyjádřit.

„Uvolnili jsme gesci zdravotnictví, která si myslím by mohla být pro ODS zajímavá," uvedl Vávra. „Myslím si, že doktor, který má velmi dobré jméno, je pan Svoboda," doplnil s tím, že právě bývalý primátor je kandidátem, na kterém se TOP 09 shodla. Strana se nechce vzdát gesce dopravy a financí, řekl.

TOP 09 podle Vávry stále věří tomu, že „modří dostanou rozum". Pokud se tak nestane, je strana připravena domluvit spolupráci s ČSSD. Zástupci obou stran se setkali dnes ráno, priority si vzájemně předloží na koaliční schůzce v pondělí.

Nabízí se i možnost barevné koalice

Vávra připustil, že se s ČSSD vede diskuse nejen o možné menšinové vládě, ale i o velké koalici. Nabízí se prý i možnost barevné koalice. „Vždycky budeme upřednostňovat dohodu s politickým subjektem … neumím si představit skupinu sedmi nebo osmi voluntaristů a formu, jakou bychom si je zavazovali," uvedl Vávra.

TOP 09 má s 26 křesly nejsilnější pozici v zastupitelstvu. K ovládnutí nadpoloviční většiny potřebuje minimálně dalších šest hlasů.

Občanští demokraté první návrh TOP 09 odmítli. Spor se rozhořel hlavně o křeslo primátora, které žádala i ODS. Situace pak eskalovala na čtvrtečním zasedání zastupitelstva, kde skončil primátor Svoboda i všichni členové rady za ODS. Občanská demokracie tak po 22 letech odešla do opozice.