„Vnitroblok Vybíralova je první projekt, jímž se Praha pouští do obnovy veřejných prostranství na sídlištích, kde jsou nejzanedbanější. Do projektu budou navíc zapojeni místní. Následovat budou další lokality," nastínil Stropnický.

Oproti vizím z minulosti prý mají mít důležité slovo právě samotní obyvatelé. Především na konečnou podobu obnovy prostředí. Pilotní projekt obnovy pražských sídlišť bude mít formu akčního výzkumu, má tedy prověřovat obecné teze a východiska přímo v terénu společně s obyvateli.

Hlavním výstupem pilotního projektu se podle náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ, Trojkoalice) stane plán revitalizace vnitrobloku Vybíralova, který zahrne soubor jednotlivých opatření, a to jak úprav prostředí, tak například návrh časového a finančního rozvržení projektu.

Typická sídlištní zástavba

Vnitroblok Vybíralova byl údajně vybrán proto, že v sobě koncentruje většinu typických vlastností sídlištní zástavby. „Zelené plochy, chodníky a okolí domů jsou špatně udržované, prostor vnitrobloku je nepřirozeně rozdělen fyzickými i mentálními bariérami, zatímco celý vnitroblok nedostatečně navazuje na zbytek sídliště," píše se v materiálu, který v úterý schválili radní.

„Po dokončení pilotního projektu nechá město vypracovat celkový koncept revitalizace všech sídlišť, který bude obsahovat metodické pokyny nutné pro plánované obnovy. Do jeho tvorby by měly být zapojeny jednotlivé radnice i obyvatelé. Cílem materiálu pak je kromě obnovy veřejných prostranství také „rozšíření nabídky volnočasových aktivit, zvýšení ekonomického potenciálu a oživení občanského života," stojí dále v textu.

V Praze jsou desítky sídlišť, v nichž žije několik set tisíc obyvatel. Největším je Jižní Město, kde bydlí asi osmdesát tisíc lidí. Nejvíce sídlišť bylo postaveno v šedesátých až osmdesátých letech minulého století.