První zóny začaly v Praze fungovat v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 části Prahy 16. Samy si je provozují radnice v Praze 13, 16 a 22.

„Přinášíme systémové řešení, které bude vyhovovat všem Pražanům. Nelze rozdělovat Prahu, je třeba ji řešit jako celek," řekl předseda pražské ODS a zastupitel Filip Humplík.

ODS zamýšlí vytvořit čtyři tarifní pásma 

Systém zón začal vznikat v 90. letech za vlády ODS. „Často je nám to připomínáno, ale tehdy to bylo pouze pro Prahu 1. Postupně se z toho stala obludná věc," řekl Humplík.

ODS proto zamýšlí vytvořit čtyři tarifní pásma rozprostírající se od středu města až k jeho okraji. „Zóna nula by bylo historické centrum města. Domníváme se, že okrajové části by pak měly být zdarma," řekl Humplík.

Praha musí rozšířit počet parkovišť P+R

V silnicích by nově měly být také umístěna čidla, která ukážou řidičům počty volných míst - informace z nich budou dostupné prostřednictvím infotabulí nebo mobilní aplikace. Systém platby parkovného by měl nově nabídnout více platebních variant. „Udělali jsme si analýzu funkčnosti, většina námi navrhovaných řešení je běžně dostupných," řekl pražský zastupitel a místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu.

Podle občanských demokratů musí Praha kromě zavedení nového systému také rozšířit počet záchytných parkovišť P+R a stavět parkovací domy. „Poslední P+R v Praze vzniklo ještě za vlády ODS," řekl Humplík. P+R mají sloužit Středočechům dojíždějícím do Prahy.

ODS chce pro svůj návrh hledat podporu 

Zavedení nového systému by pro Pražany nemělo znamenat zvýšení ceny parkovného. Cena nového systému zatím není jasná. „Představujeme vizi. Dnes ale technologie nejsou náročné a nebavíme se o žádných vysokých nákladech," řekl Bellu. Podle předsedkyně zastupitelů ODS Alexandry Udženiji chce ODS nyní pro svůj návrh hledat podporu napříč politickým spektrem.

Proti současnému systému se minulý týden postavili rovněž zastupitelé ANO, které Praze vládne společně s ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN). Také podle zastupitelů ANO je nynější fungování zón problematické a nespravedlivé.

Čtěte také: Pražské ANO chce změnit současný systém parkovacích zón