Současná populace už není tak početná a důležitou roli opět hrají peníze. Opatřit si krádežemi finanční prostředky v době všudypřítomného kamerového systému pro nynější mladou generaci není právě snadná záležitost.

„Závislý člověk na kokainu či pervitinu na opatření drogy potřebuje každý druhý až třetí den minimálně tisíc korun. Což za měsíc činí zhruba dvaatřicet tisíc korun. To se opravdu má co ohánět," poznamenal primář Nešpor. Výdaje za alkohol jsou proti tomu zhruba poloviční a jeho zásoba vydrží déle.

Podle Nešpora alkohol spolehlivě nahradí jakoukoliv drogu. Tedy údajně kromě konopí. „V jeho oblibě taky česká potažmo pražská mládež vévodí na špici Evropy," doplnil Karel Nešpor.

Co je ještě horší, rychle klesá i věková struktura vyznavačů marihuany. V kombinaci s alkoholem je účinek prý ještě opojnější.

Pití nejméně jednou týdně podle odborníků přiznává pětapadesát procent patnáctiletých a šestnáctiletých.

„Hospitalizujeme kvůli závislosti na alkoholu i mladistvé, tedy patnácti a šestnáctileté," specifikoval primář Nešpor. Přesný počet těchto sotva odrostlých klientů odmítl sdělit. Optimisticky se na změnu priorit, tedy výměnu drog za alkohol, prý rozhodně nedívá. „Co drogy začaly, to alkohol dorazí," uzavřel primář Nešpor.

Začínají pít už od dvanácti let

Policii postupný odklon od tvrdých drog k alkoholu až tak nepřekvapuje. „Vnímáme to jako cyklický jev, protože takzvané období finanční dostupnosti drog střídá pravý opak. Narkomani se podle toho taky chovají, taková je realita," říká Jakub Frydrych, šéf Národní protidrogové centrály (NPC).

Alkohol v kombinaci s drogou má však taky svá omezení podle šéfa NPC se například takřečené taneční drogy s alkoholem nemíchají. Nemají pak údajně žádný účinek. „Co mě opravdu silně znepokojuje, že marihuanu užívají v podstatě ještě děti," doplnil Frydrych.

„Alkohol poškozuje mladý organismus mnohem více než starý. Zastavuje jeho rozvoj," říká lékař Marian Kovanda z pražské nemocnice pod Petřínem, která provozuje detoxikační oddělení pro děti do osmnácti let. Věk, kdy mladí lidé začínají pít, se posouvá podle zkušeností lékařů směrem dolů: k dvanácti nebo třinácti rokům.

Už i kokain je prý na ústupu

Podle lékaře Kovandy člověk, kterému ještě není osmnáct, nemá pít vůbec. Praxe je však jiná zejména proto, že společnost je k alkoholu tak tolerantní. Vážné je to tehdy, když mladý člověk pije pravidelně, vyhledává si příležitosti k pití a řeší alkoholem své problémy.

Ty pak spolu se svými klienty řeší psychiatr. „Ano, pražská mládež přechází od drog k alkoholu. Je levnější, i módní kokain je upozaděn," říká Karel Stibral z psychiatrické ordinace ve Stodůlkách. O aktuálních pohybech oblíbenosti těch kterých drog se samozřejmě od svých klientů vždy brzy dozví. Stejnou řečí hovoří i další oslovení psychiatři někteří jen s malým rozdílem, že závislá osoba na drogách k přechodu k alkoholu příliš dlouhý čas nepotřebuje. „Riziko devastace organizmu zde ale v plné míře zůstává," doplnil psychiatr Stibral.

Kdo by čekal, že současná mládež holdující raději alkoholu než drogám teď plní protialkoholní záchytnou stanici, je na omylu. Podle údajů Městské polikliniky, která takzvanou „záchytku" v areálu nemocnice Bulovka nyní spravuje, se nic převratného neděje. Spíše se přiklání k názoru, že opilci jsou v podstatě stále titíž lidé, tudíž mnohem starší. Sotva dospělý jedinec je spíše výjimkou. Jestli ale cena alkoholu bude podle lékařů i nadále vcelku dostupná pro každého, výjimka se může rychle změnit v pravidlo. „Zaznamenal jsem to na zahraniční stáži. V Německu byl jeden čas alkohol ještě levnější než u nás a brzy se to projevilo na chování drogově závislých osob. Nejvíc právě u velmi mladých lidí," sdělil klinický psychiatr Václav Dufek.

Co považuje za alarmující, je, že alkohol vyvolává návyk stejně zákeřně, jako kterákoliv droga. „Nejdřív chutná a pak už ho jen musíte za každou cenu mít,"doplnil Dufek.

Lidé, kteří mají v době puberty problémy s alkoholem, jsou prý mnohem náchylnější k tragickým koncům.

„Ano, pochopitelně jsou takové případy. Ale většina dokáže se svou závislostí skončit. Což ale neznamená, že je alkohol nepoškodí," podotkl psychiatr Stibral. Ztracené vztahy, problémy ve škole, a pošramocené zdraví je totiž mohou poznamenat na celý život.

ANKETA: Volili byste raději alkohol než drogu?

Milan Douša,

Praha 2 Vinohrady

Drogy jsem nikdy nebral, neberu a brát nebudu. Těžko se vcítit do role nějakého závisláka, abych posoudil, co je lepší. Obojí je vlastně na nic. Jak narkoman tak alkoholik. Myslím si, že je každého věc, jestli si chce ničit život drogami nebo alkoholem. Rozhoduje přece o sobě sám, nikdo ho k tomu nenutil.

Eva Burianová,

Praha 4 Modřany

Jsem přísný abstinent, takže moje volba je velice jednoduchá. Zůstat stále abstinentem. Lituji všechny, kteří jsou na drogách či alkoholu závislí. Myslím si, že narkoman vždycky najde nějakou cestu, jak si opatřit svoje stavy, kdy uniká z reality. O to tvrdší je pak návrat do skutečnosti. Ne, děkuji pěkně.

Volodimir Lobach,

Praha 4 Jižní Město

Drogu bych nikdy nebral ani jako například podpůrný prostředek k větším výkonům. Alkohol je ale někdy lék. Samozřejmě jen v přiměřeném množství a nesmí se pít moc často. Třeba na nachlazení je výborná věc si dát pár kapek. Ale nepřehánět! To pak není nic než jed, který vám zničí život.