Třetina z 28 návrhů je pro TOP 09 zcela nepřijatelná, další třetina je akceptovatelná a o třetině se bude debatovat, řekl šéf zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. TOP 09 vadí například požadavek ČSSD, aby v dozorčí radě dopravního podniku (DPP) seděli zástupci všech zastupitelských klubů. „Je nepřípustné, aby se kdokoliv z KSČM podílel na jeho řízení," řekl Vávra. Také záměr odkoupit zbylé podíly v Pražské plynárenské a Pražských službách, který sociální demokraté odmítají, je prý pro TOP 09 klíčový.

Socialisté zase nechtějí ustoupit z požadavku na nezdražování jízdenek v MHD nebo zachování cen vodného a stočného, stejně tak odmítají převod nemocnic ze státu na Prahu. „Jsou tam jasné priority, ze kterých určitě neslevíme. Myslím, že to zaznělo několikrát, například zvyšování jízdného v Praze, to je pro ČSSD naprosto nepřijatelné, a de facto jakékoliv přenesení zátěže spojené s problémy Prahy na občana hlavního města," řekl zastupitel a vyjednavač ČSSD Karel Březina. Tyto požadavky patří podle TOP 09 do třetiny témat, o kterých se bude diskutovat.

Na dvoustránkovém seznamu jsou ale i návrhy, které by neměly být pro TOP 09 problém. „Já jsem tam našel několik bodů, které by bezproblémové byly. Dokážu si třeba představit například limit na nezvyšování některých poplatků a osobně je můžu v tuto chvíli vnímat jako naprosto v souladu s mými principy. Ale jedná se v tuto chvíli jen o názor dvou vyjednavačů, musí nad to sednout větší skupina lidí v TOP 09," řekl zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Šéf zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche a Březina také uvedli, že rozhodnutí ČSSD nevstoupit do koalice s ODS ani s TOP 09 dnes odsouhlasil krajský výkonný výbor strany.

TOP 09 chce křeslo primátora

Pražská TOP 09 předala již v pátek návrh koaliční smlouvy také ODS. Dál chce v jedenáctičlenné radě sedm křesel včetně primátora, nabízí ale ODS místo prvního náměstka pro zdravotnictví, kterým by měl být exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS), a náměstka primátora pro školství. Dále by z pozic radních měli občanští demokraté na starosti životní prostředí a kulturu s památkami. ODS odpoví TOP 09 do konce týdne. Kdy přesně to bude, nyní není jasné. Odpověď musí schválit zastupitelský klub ODS a regionální rada.

Ve vedení města je od čtvrtečního jednání pouze šestice zástupců TOP 09, primátor Bohuslav Svoboda i zbylí radní a náměstci za ODS skončili. Nyní TOP 09 vyjednává o budoucí podobě vedení města s ČSSD i ODS. Nová rada hlavního města by měla být známa do 6. června, kdy pokračuje přerušené čtvrteční jednání zastupitelstva hlavního města. To bylo přerušeno poté, kdy v radě skončil exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) a další zástupci ODS, čímž se rozpadla dosavadní koalice TOP 09 a ODS.