Podle Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) vloni nebyly naměřené v žádném z odebraných vzorků, firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Limit pro zdravotně nezávadnou vodu je deset mikrogramů olova na litr vody. „Dlouhodobě se obsah olova v pitné vodě z pražské vodovodní sítě pohybuje hluboko pod stanoveným limitem," uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Termín pro podání žádostí o dotaci z Podprogramu podpora oprav domnovních olověných rozvodů vyprší 16. února 2015. Žádat o ni mohou vlastníci nebo spoluvlastníci domu nebo bytu a společenství vlastníků.

Preventivní kroky

Odborníci lidem, kteří mají v domě olověné rozvody vody, doporučují dodržovat některé preventivní kroky. Vodu je vhodné pít raději odtočenou, pro malé děti a těhotné je lepší balená. Pro ranní nápoje by lidé měli požívat raději vodu natočenou už večer, kterou si uskladní přes noc v ledničce.

Případně je ráno vhodnější se nejprve osprchovat nebo spláchnout toaletu, čímž se vyčerpá voda, která přes noc byla stála v potrubí, a na pití použít vodu až poté.