Praha tak podle odborníků z městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) disponuje mnoha plochami, které sice jsou městskou zelení, lidem však nijak neslouží. Řadu z nich by proto v budoucnu rádi transformovali na plnohodnotné parky.

Park do pár minut chůze 

„Praha je v mezinárodním měřítku hodně zelená, výzvou je ale kvalita těchto ploch. Některá místa jsou totiž sice zelená, ale pro člověka jsou neprostupná - stromy a keře nikdo neudržuje nebo chybí cestičky skrze území. Na tom by měla Praha zapracovat," vysvětlil ředitel IPR Petr Hlaváček.

Institut proto v novém územním plánu Prahy, takzvaném Metropolitním plánu, navrhuje poměrně velké množství nových parkových ploch. „Navrhujeme 207 nových parků v pečlivě vytipovaných místech, kde by místním hodně zvýšily kvalitu života. Cílem je, aby měli Pražané kvalitní park blízko svému bydlišti, ideálně do pár minut chůze. Nemusí to být ale obří park typu Stromovka. Musíme si uvědomit, že údržba parků je dost finančně náročná," shrnul Hlaváček.

Nové parky průběžně vznikají

Urbanisté z IPR určili lokality pro nové parky s využitím analýzy, která srovnává množství zeleně s hustotou obyvatelstva v pražských čtvrtích. Vyšlo jim, že největší nedostatek parků je například ve Vysočanech, v Michli nebo v Holešovicích. Méně je jich i na Starém Městě, ale tam podle Hlaváčka jejich nedostatek vyrovnávají různorodá náměstí a další kvalitní veřejná prostranství.

Nový územní plán by měl začít platit od roku 2020. Nové parky však v hlavním městě i bez něj průběžně vznikají. Magistrát například nedávno otevřel zelenou plochu s lavičkami a fontánou U Prašného mostu v Praze 6 v místech, kde dělníci po léta budovali tunel Blanka.

Zapojují se i městské části 

Na budování nových parků se zaměřují i některé městské části. Například Praha 9 v posledním roce obnovila, upravila nebo nově vytvořila celkem pět parků. V září se chystá oficiálně otevřít hned dva z nich, a to park Balabenka a park Pod lávkou.

Radnice devítky chce v rozšiřování zelených ploch pokračovat i v budoucnu. „Naším momentálním nejbližším cílem je vytvořit skutečně ucelenou relaxační a oddychovou zónu s názvem Rokytka po celém toku říčky Rokytky v Hrdlořezích, a to včetně masivní výsadby nové zeleně podél vytvořených meandrů. Na počátku září pak slavnostně otevřeme park Pod lávkou. Poměrně brzy tuto zónu rozšíříme ještě o park Zahrádky, který se bude rozkládat mezi Kolbenovou a Poděbradskou ulicí," shrnul aktuální plány vedení deváté městské části její místostarosta Tomáš Portlík.

Pražské parky. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Lidé našli osvěžení na skluzavce v Malešicích