Nová městská rada pod vedením TOP 09 a za účasti Trojkoalice, Pirátů a Nezávislých Tomáše Hudečka prý získá podporu klubu ODS. Pokud se tak skutečně stane, opře se takováto koalice o pohodlnou většinu pětatřiceti hlasů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu.

Vítěz posledních komunálních voleb hnutí ANO by se tak ocitlo v opozici spolu s dosud vládnoucími sociálními demokraty a komunisty. Předseda pražské ČSSD a zastupitel Miloslav Ludvík je v otázce možného fungování nové koalice skeptický. Totéž platí o primátorce Krnáčové. ANO ani ČSSD však už nemají s kým vyjednávat. 

Menšinová koalice TOP 09, Trojkoalice, Pirátů a Nezávislých s podporou ODS může už na lednovém zasedání zastupitelstva ovládnout Prahu. Celkem totiž disponuje většinou pětatřiceti hlasů v pětašedesátičlenném sboru zastupitelů.

„Jiné řešení v tuto chvíli neexistuje," konstatoval v úterý šéf klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný. „Jsme připraveni podpořit menšinovou radu, záleží nám na našich programových prioritách," potvrdil předseda pražské ODS Filip Humplík.

Krnáčová a její rada má ještě měsíc

„Dohodnout se musíme právě do lednové schůze zastupitelstva," oznámil lídr Trojkoalice a zastupitel za Stranu zelených Petr Štěpánek. Dodal, že Trojkoalice spolu se svými dosavadními partnery z ANO a ČSSD na nadcházejícím čtvrtečním zastupitelstvu odhlasují rozpočet hlavního města pro příští rok. „Nová koalice ho poté případně upraví," naznačil Štěpánek.

Zdá se, že dosavadní neúplná městská rada ANO, ČSSD a Trojkoalice v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) přežije ještě alespoň měsíc. Sama Krnáčová ovšem věří, že i déle, neboť projekt TOP 09 prý není příliš životaschopný. „Můžeme počkat, až dožije," uvedla primátorka.

Další zástupci ANO i ČSSD pak v úterý připomínali, že mezi potencionálními koaličními partnery hrozí programové i politické neshody. Především v otázce dopravy, infrastruktury, ale třeba i vyšetřování kauzy Opencard, na kterém důsledně trvají Piráti. „To se hlavně ODS příliš líbit nebude," řekl jeden ze zastupitelů za ANO.

„Menšinová vláda není zárukou stability. Koalice musí mít jasný mandát," myslí si náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD. „Jestli taková koalice vznikne, tak si koupím lístek do první řady," poznamenal vponěkud sarkasticky na svém facebookovém profilu předseda pražské ČSSD a zastupitel Miloslav Ludvík.

Témata k řešení, personální otázky

Podle Novotného ale rodící se koalici zatím žádné zásadní programové, ani jiné neshody netrápí. „Máme však témata k řešení, jako je doprava nebo majetek a majetkové účasti, což je nutné detailněji probrat. Aby nás v budoucnu nic nepříjemně nepřekvapilo," připustil Novotný.

Případné personální otázky podle něj zatím nejsou na pořadu dne. Přesto se v kuloárech magistrátu právě o něm hovoří, jako o jednom z možných kandidátů na nástupnictví po Krnáčové. Dalším žhavým kandidátem je pak zastupitel a bývalý radní Jiří Nouza (TOP 09).

Kdo bude novým pražským primátorem? Václav Novotný (vlevo), nebo Jiří Nouza (vpravo)?

Na první pohled by se zdálo, že kluby ANO a ČSSD jsou definitivně vyšachovány ze hry a skončí po boku komunistů v opozici. Podle Krnáčové se stále jedná. „Paralelně se setkáváme se zástupci různých stran," potvrdila včera. Odmítla, že by ji zastupitelé z jejího vlastního klubu chtěli obejít, respektive obětovat za své setrvání u vlády.

Informaci o tom, že jeden ze zastupitelů za ANO údajně obchází své kolegy z TOP 09, ODS a Trojkoalice a nabízí jim coby novou primátorku dosavadní náměstkyni Evu Kislingerovou, označila za provokaci.

V odpovědi přišla nová nabídka

Představitelé ANO a ČSSD se ale nechtějí vzdát bez boje. Ještě v úterý večer navrhli alternativu k menšinové koalici. Má jí být koalice ANO, ČSSD, TOP 09, ODS a Trojkoalice. „K tomuto návrhu nás vede snaha o maximální odpovědnost za chod hlavního města a jeho další rozvoj," píše se ve společném provolání Miloslava Ludvíka a nového předsedy pražského ANO Martina Stropnického.

Před takovou možností ale už minulý týden varoval šéf klubu Pirátů Jakub Michálek. Piráti se podle něj odhodlali vstoupit do menšinové koalice TOP 09, Trojkoalice a Nezávislých s podporou ODS právě proto, aby „nenechali upéct další koalici Karla Březinu (ČSSD) a Radmilu Kleslovou (ANO)," řekl Michálek.

Zástupci TOP 09, ODS ani Trojkoalice včera na čerstvou nabídku od ANO a ČSSD nezareagovali. Už dříve se ale shodli na tom, že spolupráce se sociálními demokraty a hlavně s ANO ve vedení hlavního města není v tuto chvíli žádoucí.

Rozložení sil v zastupitelstvuPočty zastupitelů: ANO – 17, ČSSD – 8, Nezávislí – 3, KSČM – 4, ODS – 8, Piráti – 4, TOP 09 – 12, Trojkoalice – 8, nezařazená zastupitelka 1. Celkem je 65 zastupitelů.

Menšinová koalice TOP 09, Trojkoalice, Pirátů a Nezávislých s podporou ODS disponuje 35 hlasy. Případná koalice ANO, ČSSD, TOP 09, Trojkoalice a ODS by dala dohromady 53 hlasů.