Kvůli naprosto alarmující situaci ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ve čtvrtek svolal mimořádnou schůzku šéfů pražských nemocnic a zástupců záchranné služby. Ještě před tím se do věci vložil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který Němečkovi uložil záležitost osobně a urychleně vyřešit. Dosud ji měl na starosti ministrův náměstek Josef Vymazal.

Němeček po jednání oznámil ustavení speciální komise, složené ze zástupců ministerstva, nemocnic, záchranky, magistrátu a České lékařské komory. Do týdne prý chce znát první výsledky a návrhy. Komise má vyšetřit čtyři aktuální případy a zároveň pracovat na realizaci plánu metropolitního zdravotnického systému.

Kromě toho Němeček také zmínil, že zahájí jednání se zdravotními pojišťovnami. Bude prý třeba najít peníze právě na zvýšení počtu nemocničních lůžek pro akutní pacienty.

Nic se nezměnilo: pacienty nikdo nechtěl přijmout

Potíže s předáváním akutních pacientů z rukou záchranářů do pražských nemocnic přetrvávají. Jen v noci na středu se záchranka setkala s komplikacemi v případě tří lidí s příznaky cévní mozkové příhody a muže se srdečními obtížemi.

„Docházelo k časovým prodlevám, dispečerky musely avizovat pacienta v několika nemocnicích a někteří pacienti byli nakonec předáni až do třetí nebo čtvrté nemocnice v pořadí. Zhruba dvě hodiny pak trvalo, když záchranáři hledali umístění na kardiologické oddělení pro třicetiletého muže se srdečními potížemi," upřesnila záchranka v tiskové zprávě.

Připomeňme, že letos v dubnu vedení záchranky upozornilo na případ ženy, kterou sanitka vozila po Praze více než hodinu. S otravou ji odmítlo přijmout hned sedm nemocnic.

Čerstvé sdělení ve čtvrtek zvedlo ze židle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Poznamenal, že problémy s přebíráním pacientů nejsou, vyjma Prahy, v žádném kraji České republiky. Po mimořádné schůzce se zástupci pražských nemocnic a záchranky konstatoval, že bude potřeba sehnat peníze na opětovné navýšení počtu akutních lůžek v nemocnicích.

Největší problémy jsou s případy cévních mozkových příhod a otrav

Ředitel záchranky Zdeněk Schwarz potvrdil, že největší problémy jsou s případy cévních mozkových příhod a otrav. „Právě těchto specializovaných lůžek je v Praze zoufalý nedostatek. Je potřeba koncepčního řešení v otázce navýšení jejich kapacity," zdůraznil Schwarz.

Například ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská včera připomněla, že jen Bulovka v uplynulých dvou letech přišla na základě rozhodnutí předchozího vedení ministerstva o 110 lůžek a zároveň ztratila akreditaci k provozu iktového centra.

Přes všechny obtíže Schwarz připustil jisté zlepšení situace. Ještě v březnu prý nemocnice záchrance odmítli 165 pacientů, v dubnu to už bylo „jen" 11. Dubnové nařízení ministerstva totiž nařídilo přebírat pacienty od záchranky vždy nejbližší nemocnici. Schwarz však zároveň upozornil, že v období prázdnin může být hůř.

Svatopluk NěmečekUž mě to nebaví, mám toho dost, vzkázal ve čtvrtek pražským nemocnicím i záchrance ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a nařídil ustavení speciální komise, která se má zabývat vyšetřením čtyř posledních případů, kdy nemocnice na základě nedostatečné lůžkové kapacity odmítly převzít od záchranky pacienty ve vážném stavu.

Komise má rovněž vypracovat koncept vzniku takzvaného metropolitního zdravotnictví. Sám Němeček hodlá zahájit jednání se zdravotními pojišťovnami. Chce prý sehnat peníze na navýšení počtu akutních lůžek, která v nedávné minulosti byla z úsporných důvodů seškrtána.

Komise má být ustavena ze zástupců ministerstva, pražských nemocnic, záchranky, magistrátu hlavního města a České lékařské komory. Ministr chce znát první výsledky její činnosti už příští týden.

Čtěte také: Nemocnice nechtěly přijmout pacienta, sanitka ho vozila téměř dvě hodiny