Fotografie strážníka s číslem mobilního telefonu a ulicí, o niž se stará. Pro statisíce Pražanů stále sen, který má k realizaci daleko.

Ačkoliv si městští policisté stěžují, že mezi lidmi nejsou v povědomí a Pražané se na ně obracejí pouze v krizi, přiblížení jejich tváří občanůmv praxi nefunguje. Lidé žijící v největších městských částech tak stále musejí vytáčet „anonymní“ linku 156. Proč?

Záleží na starostovi

Vedení městské policie nemůže všem pražským obvodním služebnám nakazovat jejich prezentaci a za přiblížení zodpovídají jednotliví starostové. Příkladem by ale mohly jít povětšinou pouze okrajové městské části.

Jaké přidělené ulice má například strážník Roman Fencl? To se dá snadno vyčíst z webových stránek úřadu v Kunraticích. Vzorovou prezentaci má i Praha 8.

Na Žižkově chtějí dohnat zpoždění

Naopak ve třetí městské části, která je drobnou kriminalitou proslulá, by však člověk po svém strážníkovi pátral zbytečně. Představeni byli naposledy pouze v Radničních listech, a to ještě před rokem.

„Zrovna jsme se domlouvali na tom, že uděláme velký souhrn všech zaměstanců městské policie a i s kontakty je lidem přiblížíme. Zároveň budou i na webových stránkách, které se v současnosti rekonstruují,“ popsal mluvčí třetí městské části Jan Sotona. Podle něj tak lidé získají komplexní přehled rovněž o nových služebnách a příchozích pracovnících.

Podobný deficit internetových stránek mají také v Praze 7. I tady se ale podle ředitele Jiřího Vacka chystá náprava. „Před čtrnácti dny jsme otevírali novou služebnu u metra Vltavská a upravovali úřední hodiny. Už jsem ale dal příkaz k tomu, aby se nové informace dostaly na stránky městského úřadu a na nich se objeví právě čísla na jednotlivé okrskáře,“ popsal.

Představování se osvědčilo

Podle náměstka pražské městské policie Ludvíka Klemy má představování městských policistů nepochybně smysl. „Už několikrát jsme si ověřili, že zejména staří lidé jsou nedůvěřiví. Pokud znají konkrétního člověka, na něhož se mohou obrátit, jsou daleko sdílnější,“ doplnil Klema.

Na Jižním Městě proto vsadili na jinou věc. Informace nedali na web, ale profily policistů visí na plakátech, z nichž si každý může utrhnout kartičku s telefonním číslem. „Velmi se nám to osvědčilo. Z průzkumu na základních školách vyplynulo, že propagace vzbudila zájem. Problém je spíš v tom, že než necháme plakáty vytisknout, řada strážníků odejde. Fluktuace je velká,“ připustila mluvčí úřadu jedenáctého obvodu Andrea Wolfová.

Loni radnice na projekt Bezpečná Praha 11, jehož součástí je i zviditelnění strážníků, vyčlenila dva miliony korun.