Místo kamenné pláže a parku s dětským hřištěm vyroste na Hořejším nábřeží čtyřhvězdičkový hotel. Projekt Smíchovské nábřeží hotel od architektonické kanceláře Šafer Hájek Architekti prošel téměř celým legislativním řízením takřka bez povšimnutí. Jediný, kdo se proti stavbě, která evidentně zasáhne do levobřežního panoramatu metropole postavil, byl Klub Za starou Prahu.

bratři Formanovi
Bratři Formani přivezou na smíchovskou náplavku opět divadlo

Jeho námitky ale úřady v dubnu zamítly, zjistil Pražský deník. Projektantům už nestojí na cestě k získání stavebního povolení zhola nic. „Jsme rádi, že se příslušný orgán vyjádřil ve prospěch projektu,“ potvrdil informaci manažer projektu Kamil Kocourek. „Na konci cesty zdaleka nejsme, ale věříme, že stavební povolení získáme v dohledné době,“ dodal.

Poslední, kdo mohl stavbu velkého hotelu zastavit, bylo ministerstvo kultury, ke kterému se odvolal Klub Za starou Prahu. To ale jejich námitku odmítlo a projektu Smíchovské nábřeží hotel už stojí v cestě jen formality. „Kritizovali jsme hlavně to, že nedošlo k veřejné diskusi a celý projekt tiše prošel legislativním řízením. Nábřeží nemělo být podle původních plánů vůbec zastavěno a teď tam bude stát masivní hotel,“ komentuje Michal Novotný z Klubu Za starou Prahu.

Prostory pro developerský projekt Smíchov City mezi Smíchovským nádražím a Knížecí.
S výstavbou bytů na Smíchově zmizí odstavné plochy pro vlaky

Kamenná pláž na smíchovské náplavce, kde se koná mnoho společenských a kulturních akcí, tak zcela zanikne ve prospěch soukromého developera. Otázkou je, jestli zanikne i dosavadní park s dětským hřištěm a kavárnou, který je podle parcelních čísel součástí nového projektu.

Viditelný, nebo nerušivý?

Podle Kamila Kocourka zůstane veřejnosti přístupná alespoň část náplavky. „Předpokládáme, že v rámci realizace projektu hotelu bude rozšířena, respektive prodloužena, stávající náplavka. Tato nová část nejen poskytne větší plochu pro pořádání různých společenských akcí, ale bude i začleněna do stávající sítě cyklostezek,“ sdělil Pražskému deníku. Cyklisté si tedy přijdou na své, ale matky s dětmi se budou muset nejspíš přesunout.

Na smíchovském nádraží probíhá demolice nevyužívaných budov.
Rozjíždí se projekt Smíchov City

Plán na zástavbu Hořejšího nábřeží vznikl už v 90. letech. Tehdy tam měla vyrůst administrativní budova od architekta Jeana Nouvela. Původní návrh od světoznámého autora s hojně kritizovanou vysokou věží ale spadl pod stůl. Po hospodářské krizi se ožehavá otázka opět otevřela a dnes je jisté, že bude pohled z Rašínova nábřeží na druhou stranu řeky „obohacen“ o novou stavbu.

Vizualizace ruského kola na Praze 5.
Kolo na smíchovské náplavce nevyroste. Investor nedodal povolení

Sami autoři projektu Smíchovské nábřeží hotel uvádějí na svých stránkách, že „navržený komplex chápou jako velmi viditelný solitér v zelené zóně parku podél břehu Vltavy, který je předsunutý před původní a očekávanou hranou kompaktní smíchovské nábřežní zástavby“. Dále v textu ale říkají, že soubor nemá poutat přílišnou pozornost při pohledech na západní břeh Vltavy. Nejspíš tedy bude na vkusu každého pozorovatele, jestli se mu bude zdát hotel viditelný, nebo nerušivý. Obojí totiž není možné.

Červená lanovka jezdí přes park Mrázovka už od roku 1996.
Znáte nejmenší lanovku v Praze? Od roku 1996 jezdí červená kabina na Smíchově