VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pražané přicházejí na chuť britským specialitám.

/INFOGRAFIKA/Britské jídlo ještě před pár lety mnoho Pražanů příliš neznalo. S otevřením nových restaurací, bister i obchodů s britskými pochoutkami se to ale rychle mění. Za potraviny z Británie utratili loni jejich milovníci v Česku již miliardy korun.

11.8.2018
SDÍLEJ:

Nárůst popularity britských potravin potvrzuje Pavel Fara z Britské obchodní komory: „Objem importu z UK do ČR za rok 2017 činil v kategorii potraviny a nápoje 3,2 mld. korun, což představuje nárůst o dvě procenta oproti roku 2016.“

Nakupovat lze v řetězcích i v malých obchůdcích

Pražané, ale i čtyři tisíce Britů žijících v Praze, mají k dispozici hned několik britských obchodních řetězců, jako jsou Marks & Spencers nebo Iceland, ale také celou řadu menších specializovaných britských obchůdků a občerstvení. Mohou tak ochutnat třeba chipsy s octovou příchutí, ale i vyhlášenou anglickou slaninu, klobásy či sýry čedar nebo wensleydale s krekry. Scénu dokreslí už jenom silný černý čaj servírovaný s mlékem, případně fazole, rajčata a toasty pro bohatou anglickou snídani.

Mezi pražskými gurmány je proslulý šéfkuchař a řezník Paul Day a jeho podnik The Real Meat Society, kde je veškeré maso z biochovů a ani kousek zvířete nepřijde nazmar. „Propagujeme přístup od rypáčku po ocásek, snažíme se najít využití pro všechny části zvířete,“ vysvětluje Day a dodává, že co se nedá zužitkovat k jídlu, použije třeba na výrobu pochoutek pro psy nebo lojových koulí pro ptáky.

Day začínal v Británii jako řezník, maso se proto přímo v jeho podniku porcuje a vznikají z něj třeba klobásy cumberland a lincolnshire nebo pravá anglická slanina. Kolemjdoucí zaujme i výloha, ve které lze vidět zrající kusy hovězího masa, přímo na místě mohou také ochutnat teplé sendviče třeba se sekanou. Paul Day se svou českou manželkou Michaelou v Praze rozjel také restauraci Sansho a nedaleko od ní bistro Maso a kobliha, kde si Pražané užívají skotská vejce, vepřové kůžičky a samozřejmě i pivo.

Masové páje a ryba v těstíčku

Kde v Praze ochutnat britské jídlo.Gary Smith a jeho manželka Jana zase vyrábějí a prodávají britské masové koláče. „Páje jsou v malých hliníkových talířcích, nejprve je vrstva těsta, pak jedna z náplní, nakonec zase těsto. To vše ručně spojím a potřu vajíčkem a třicet minut peču v troubě,“ popisuje Gary svou část práce.

Mezi nejoblíbenější náplně patří tzv. Balti (pikantní marinovaná kuřecí prsíčka v omáčce z jogurtu a mangového čatní) nebo hovězí maso se slaninou. Prodej výrobků na farmářských trzích a festivalech většinou obstarává Garyho žena Jana. „Přece jen umí líp česky než já,“ směje se kuchař.

Maso do klobásy se nemele, ale naseká

S vepřovými klobásami cumberland slaví úspěch i Ir Brian, který objíždí trhy a koncerty ve svém foodtrucku The Paddy Wagon. „Namísto mletí je v ní maso nasekané. V Británii se to nedělá, ale tady v Praze klobásu sevíruji i s plátkem chleba a hořčicí. Nejvíc ale lidem chutná ryba s hranolky, tedy fish and chips,“ pochvaluje si Brian, který vyměnil práci v IT za prodej jídla v ulicích.

Pokud zavítáte na Vinohrady, můžete zakusit londýnskou atmosféru i masové koule v podniku s názvem Brixton Balls. Do vaření se tu pustil britský hudební producent a dýdžej Tim Simenon, který se svým projektem Bomb the Bass spolupracoval s takovými hudebními pojmy, jako jsou Depeche Mode, Sinneád O ´Connor nebo Björk.

Na hudbu Simenon nezanevřel a pro své bistro vybírá i stylový playlist zákazníky zabaví, zatímco čekají na své jídlo. Většina z nich si jej pak odnáší domů nebo do okolních kanceláří s melodií britské písně v hlavě.

Autor: Magdalena Havlíková

Místo události:
11.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Pomocný kuchař/ka 20 000 Kč

DS Malešice přijme pomocné kuchaře/ky na plný úvazek. Krátký/dlouhý týden, nástup možný hned.

Informační technologie - Informační technologie Technici počítačových sítí 65 535 Kč

Technici provozu informačních a komunikačních technologií, technici programátoři QA Engineer. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 90000 kč, mzda max. 110000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: ZOOM International, s.r.o., Karolinská 650/1, 186 00 Praha 8, Kontaktní osoba pro první kontakt: Jana Markupová - tel.: 222 554 113, email: jana.markupova@zoomint.com, Upřesňující informace: úspěšný kandidát musí mít min. 3 roky praxe v předním týmu QA inženýrů /testerů, min. 5 let zkušenosti v oblasti QA technologií jako QA inženýr/tester včetně automatizovaných testovacích nástrojů a systémů řízení modelový případ: být obeznámen s technologiemi a metodami: Java, C++, Linux, PostgreSQL, Oracle, Maven, GIT, Ant přezkumné nástroje Code, jako Gerrit, CI nástrojů, jako jsou Jenkins), schopnost vést a šířit vizi zaměření na zákazníka, plynulou komunikaci v anglickém jazyce, v českém jazyce velké plus , At lest 3 year experience in leading team of QA engineers/testers, at least 5 year experience in QA technolotgies as QA engineer/tester,including automated testing tools and test case management systems, being familiar with core technologies and methodology: Java,C++,Linux, PostgreSQL, Oracle,Maven,GIT,Ant,Code review tools such as Gerrit, CI tools such as Jenkins, ability to communicate with both technical and non-technical people, ability to hold and spread "cucustomer-focus"vision", Fluent in English, Czech is a big plus. Pracoviště: Zoom international a.s., Karolinská, č.p. 650, 186 00 Praha 86. Informace: Jana Markupová, +420 222 554 113.

Informační technologie - Informační technologie Technici počítačových sítí 14 161 Kč

Technici provozu informačních a komunikačních technologií, technici programátoři TECHNICI IT. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 14161 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: TECHNICI IT - Místo výkonu práce: Králův Dvůr, Beorun. ŘP sk. A, B, ukrajinký jazyk výhodou. Kontakt: e-mailem.. Pracoviště: Stavby a zahrady, s.r.o., Senegalská, č.p. 635, 160 00 Praha 6. Informace: Kateřina Sekanová, .

Marketing, média a tisk - PRODUKTOVÝ MANAŽER V ANNONCI 42 500 Kč

VLTAVA LABE MEDIA shání pro svůj inzertní web a noviny Annonce produktového manažera/ku, co se orientuje na inzertním poli, dokáže rozvíjet Annonci jako produkt, dohlédne na vývoj a zpracuje analýzu konkurence. Co bude vaším denním chlebem? Správa svěřených služeb, tvorba zadání (specifikací) pro vývojový tým, úzká spolupráce s provozním týmem + koordinace a kontrola celého procesu vývoje i jeho spuštění. Plat 35–50.000 Kč dle zkušeností. Termín nástupu podle dohody.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sokoli na komíně v Holešovicích.
6

Mladí sokoli vylétli z hnízda na komíně v pražských Holešovicích

Letiště Václava Havla.
14

Letiště Václava Havla bojuje s hlukem. Chce omezit noční provoz letadel

Poklidná zahrada nedaleko Hradu. Ukrývá umělecká díla i kašnu s čápem

Ruch Hradčanského náměstí. Turisté. Blesky fotoaparátů. Přijde vám nemožné najít v blízkosti Pražského hradu místo k odpočinku? Navštivte nepříliš známou zahradu Šternberského paláce. Malá, ale romantická oáza klidu skýtá útočiště nejen všem, co si chtějí vyčistit hlavu, ale i umělcům. Najdete v ní třeba díla českých sochařů z 20. století.

Mohl mít nebezpečné chemikálie. Muže odvezla zásahová jednotka na psychiatrii

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek večer zažili obyvatelé části pražského Slivence dramatické chvíle. Policie kvůli psychicky narušenému muži zaktivizovala vyjednavače, zásahovou jednotku, hasiče, psa pyrotechniků i plynaře. Na počátku velké akce bylo podezření, že muž má doma nebezepčné chemikálie. Navíc podle policie napadal sousedy.

Chemie na škole nebývá oblíbená. I tak Češi slaví historický úspěch na olympiádě

Historický úspěch české reprezentace… Kdyby to tak mohl být začátek zprávy ve sportovní rubrice. Ale tato informace oslavuje šikovné české vědce. Na jubilejním padesátém ročníku Mezinárodní chemické olympiády Česko obsadilo čtvrtou příčku v žebříčku národů.

Jak jsme žili v Československu. Staré Město a Josefov

Pražský deník přináší nový cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden pozveme čtenáře do novodobé historie jednotlivých pražských čtvrtí. Na procházku po významných momentech let 1918 až 1992. Tentokrát zveme na Staré Město.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT