VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pražané přicházejí na chuť britským specialitám.

/INFOGRAFIKA/Britské jídlo ještě před pár lety mnoho Pražanů příliš neznalo. S otevřením nových restaurací, bister i obchodů s britskými pochoutkami se to ale rychle mění. Za potraviny z Británie utratili loni jejich milovníci v Česku již miliardy korun.

11.8.2018
SDÍLEJ:

Nárůst popularity britských potravin potvrzuje Pavel Fara z Britské obchodní komory: „Objem importu z UK do ČR za rok 2017 činil v kategorii potraviny a nápoje 3,2 mld. korun, což představuje nárůst o dvě procenta oproti roku 2016.“

Nakupovat lze v řetězcích i v malých obchůdcích

Pražané, ale i čtyři tisíce Britů žijících v Praze, mají k dispozici hned několik britských obchodních řetězců, jako jsou Marks & Spencers nebo Iceland, ale také celou řadu menších specializovaných britských obchůdků a občerstvení. Mohou tak ochutnat třeba chipsy s octovou příchutí, ale i vyhlášenou anglickou slaninu, klobásy či sýry čedar nebo wensleydale s krekry. Scénu dokreslí už jenom silný černý čaj servírovaný s mlékem, případně fazole, rajčata a toasty pro bohatou anglickou snídani.

Mezi pražskými gurmány je proslulý šéfkuchař a řezník Paul Day a jeho podnik The Real Meat Society, kde je veškeré maso z biochovů a ani kousek zvířete nepřijde nazmar. „Propagujeme přístup od rypáčku po ocásek, snažíme se najít využití pro všechny části zvířete,“ vysvětluje Day a dodává, že co se nedá zužitkovat k jídlu, použije třeba na výrobu pochoutek pro psy nebo lojových koulí pro ptáky.

Day začínal v Británii jako řezník, maso se proto přímo v jeho podniku porcuje a vznikají z něj třeba klobásy cumberland a lincolnshire nebo pravá anglická slanina. Kolemjdoucí zaujme i výloha, ve které lze vidět zrající kusy hovězího masa, přímo na místě mohou také ochutnat teplé sendviče třeba se sekanou. Paul Day se svou českou manželkou Michaelou v Praze rozjel také restauraci Sansho a nedaleko od ní bistro Maso a kobliha, kde si Pražané užívají skotská vejce, vepřové kůžičky a samozřejmě i pivo.

Masové páje a ryba v těstíčku

Kde v Praze ochutnat britské jídlo.Gary Smith a jeho manželka Jana zase vyrábějí a prodávají britské masové koláče. „Páje jsou v malých hliníkových talířcích, nejprve je vrstva těsta, pak jedna z náplní, nakonec zase těsto. To vše ručně spojím a potřu vajíčkem a třicet minut peču v troubě,“ popisuje Gary svou část práce.

Mezi nejoblíbenější náplně patří tzv. Balti (pikantní marinovaná kuřecí prsíčka v omáčce z jogurtu a mangového čatní) nebo hovězí maso se slaninou. Prodej výrobků na farmářských trzích a festivalech většinou obstarává Garyho žena Jana. „Přece jen umí líp česky než já,“ směje se kuchař.

Maso do klobásy se nemele, ale naseká

S vepřovými klobásami cumberland slaví úspěch i Ir Brian, který objíždí trhy a koncerty ve svém foodtrucku The Paddy Wagon. „Namísto mletí je v ní maso nasekané. V Británii se to nedělá, ale tady v Praze klobásu sevíruji i s plátkem chleba a hořčicí. Nejvíc ale lidem chutná ryba s hranolky, tedy fish and chips,“ pochvaluje si Brian, který vyměnil práci v IT za prodej jídla v ulicích.

Pokud zavítáte na Vinohrady, můžete zakusit londýnskou atmosféru i masové koule v podniku s názvem Brixton Balls. Do vaření se tu pustil britský hudební producent a dýdžej Tim Simenon, který se svým projektem Bomb the Bass spolupracoval s takovými hudebními pojmy, jako jsou Depeche Mode, Sinneád O ´Connor nebo Björk.

Na hudbu Simenon nezanevřel a pro své bistro vybírá i stylový playlist zákazníky zabaví, zatímco čekají na své jídlo. Většina z nich si jej pak odnáší domů nebo do okolních kanceláří s melodií britské písně v hlavě.

Autor: Magdalena Havlíková

Místo události:
11.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Přípravářka/přípravář 1 000 Kč Hledáme fajn kolegyni/kolegu do nově otevíraného italského bistra v Hloubětíně na pozici přípravářky/přípraváře. Práce 8hod/den, plat 1.000 Kč/den. Nástup 25.10.2018. Obchod - Obchod Ostatní pomocní pracovníci 13 200 Kč Ostatní pomocní manipulační pracovníci (kromě výroby). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13200 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Místo pracoviště:, - SK P3, Mstětice, , Prvotní kontakt:, - tel.: 776 383 333, , Upřesňující údaje:, - krátkodobé zaměstnání. Pracoviště: Penlirin s.r.o. - mstětice, 250 91 Zeleneč v Čechách. Informace: Oleksij Koval, +420 776 383 333. Stavebnictví - Zedník, tesař 180 Kč Do našeho kolektivu hledáme pracovníky na pozici tesař a zedník. Zajímavá a různorodá práce v příjemném kolektivu menší stavební firmy. Zaměstnanecké benefity, prémie apod. Náborový příspěvek 30.000 Kč. Stavby převážně v Praze a středních Čechách. Pro mimopražské zařídíme ubytování. Práce možná i na turnusy, vhodné i pro Slováky. Kultura a sport - Kultura a sport Odborní pracovníci 11 000 Kč Odborní pracovníci v oblasti sportu a fitness INSTRUKTOR V POSILOVNĚ JOGY. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 11000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MÍSTO VÝKONU : POD ZVONAŘKOU 2317/1, VINOHRADY, 120 00 - PRAHA 2 - POHOVOR ::: KONĚVOVA 41 - ŽIŽKOV - PRAHA 3, KONTAKT : TEL. : 778 063 868, E-MAIL : malkova@praguelawyer.cz, ZDRAVOTNÍ PRŮKAZ. AJ, ČJ, RJ - JAZYKY VÝHODOU. ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ., PLNÁ KOMPETENCE V HATHA JOGY, ZKUŠENOST NE MÉNĚ NEŽ 5 LET, KULTURA KOMUNIKACE, KOMPETENTNÍ PROJEVU, PROFESIONÁLNÍ SESTAVY MATERIÁLU K ZÁKAZNÍKOVI. , NÁPLŇ PRÁCE : VÝCVIK V NEJLEPŠÍCH TRADICÍCH SVĚTELNÉ ENERGIE.. Pracoviště: Worldwide travel network, s.r.o., Pod Zvonařkou, č.p. 2317, 120 00 Praha 2. Informace: MALKOVA, +420 778 063 868.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Devadesátiletý Jindřich Kochrda pracuje v McDonald´s už deset let. Při oslavě zavzpomínal s kolegy i vedením franšízového řetězce.
5

Pracuje i v devadesáti. Pražský McDonald’s má nejstaršího brigádníka v Česku

Letiště Václava Havla.
3 14

Letiště Václava Havla bojuje s hlukem. Chce omezit noční provoz letadel

Poklidná zahrada nedaleko Hradu. Ukrývá umělecká díla i kašnu s čápem

Ruch Hradčanského náměstí. Turisté. Blesky fotoaparátů. Přijde vám nemožné najít v blízkosti Pražského hradu místo k odpočinku? Navštivte nepříliš známou zahradu Šternberského paláce. Malá, ale romantická oáza klidu skýtá útočiště nejen všem, co si chtějí vyčistit hlavu, ale i umělcům. Najdete v ní třeba díla českých sochařů z 20. století.

Mohl mít nebezpečné chemikálie. Muže odvezla zásahová jednotka na psychiatrii

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek večer zažili obyvatelé části pražského Slivence dramatické chvíle. Policie kvůli psychicky narušenému muži zaktivizovala vyjednavače, zásahovou jednotku, hasiče, psa pyrotechniků i plynaře. Na počátku velké akce bylo podezření, že muž má doma nebezepčné chemikálie. Navíc podle policie napadal sousedy.

Chemie na škole nebývá oblíbená. I tak Češi slaví historický úspěch na olympiádě

Historický úspěch české reprezentace… Kdyby to tak mohl být začátek zprávy ve sportovní rubrice. Ale tato informace oslavuje šikovné české vědce. Na jubilejním padesátém ročníku Mezinárodní chemické olympiády Česko obsadilo čtvrtou příčku v žebříčku národů.

Jak jsme žili v Československu. Staré Město a Josefov

Pražský deník přináší nový cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden pozveme čtenáře do novodobé historie jednotlivých pražských čtvrtí. Na procházku po významných momentech let 1918 až 1992. Tentokrát zveme na Staré Město.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT