„Víte co, během celého prosince lidi nakupují takovou tu menší a levnější pyrotechniku a teprve několik dní před koncem roku nakupují tu dražší,," říká pan Rýdl, který prodává pyrotechniku v nákupním centru Nový Smíchov. O tom, jakou má během posledních dnů z prodeje tržbu, mluvit nechtěl, ale jen během krátkého rozhovoru jeho kolega obsloužil několik zákazníků, kteří během chvilky utratili za různé rachejtle několik tisíc.

Lidé z města si prý nejčastěji kupují rakety a ti, kteří bydlí v rodinných domech se zahradou, kupují v kombinaci s raketami i přízemní pyrotechniku nebo kompaktní boxy s mixem efektů. Cena takového boxu se zhruba pohybuje okolo pěti set korun. Lidé si prý takových boxů kupují několik najednou, takže jednorázový nákup často překročí tisíc korun.

Pyrotechniku a prodejce prověřují kontroly

„My prodáváme značkovou pyrotechniku a každé balení obsahuje podrobný návod. Samozřejmě nám často chodí kontroly, takže striktně dodržujeme podmínky prodeje, za kterých se jednotlivé kategorie pyrotechniky mohou prodávat," odpovídá pan Rýdl na otázku, na co by si lidé při koupi pyrotechniky a při jejím používání měli dát pozor.

Zábavní pyrotechnika se dělí na čtyři kategorie. Pyrotechnika první třídy je nejméně nebezpečná a mohou si ji pořídit všechny osoby mladší 15 let. Do třídy nebezpečnosti dvě jsou zařazeny prostředky, které lze prodávat pouze osobám starším osmnácti let a smí se prodávat pouze v kamenných obchodech. Nesmí se prodávat na tržnicích a jim podobných místech. Pyrotechnika třídy III a IV jsou již prostředky profesionální a mohou je používat osoby se speciálním oprávněním.

S pyrotechnikou raději za střízliva

I přes přítomnost podrobných návodů v každém balení a každoroční prevenci ze strany záchranné služby, hasičů a policie každoročně dochází při manipulaci s pyrotechnikou k lehčím i těžším zraněním a popáleninám.

Podle ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze jsou pacienti s popáleninami často pod vlivem alkoholu. „Já lidem pyrotechniku prodám a vím, že jim prodávám kvalitní zboží, které není nebezpečné, pokud se používá tak, jak má. Za to, jestli ho lidé budou používat správně nebo opilí, už odpovědnost nesou oni sami," říká k tomu prodejce pyrotechniky pan Rýdl.