Demonstrovali také muži

Většinu ze stovky zúčastněných tvořily ženy. Na akci ale nechyběli ani muži. Na začátku setkání nejdřív všichni seděli na schodech, pak symbolicky povstali a pozvedli transparenty. Po vystoupeních několika aktivistek zazněla píseň Break The Chain, která vznikla přímo pro kampaň One Billion Rising. Slyšet měla být všude na planetě, kde se shromáždění konala. Na její tóny si pak účastnice a účastníci zatančili.

Před Národní muzeum nepřišli ale jen ti, kteří chtěli protestovat proti násilí na ženách. Akci si nenechali ujít ani otcové, kteří se soudí o své děti. Ti zas svými transparenty protestovali proti týrání mužů ženami.

Podle Zdeny Prokopové ze sdružení Rosa, které pomáhá obětem domácího násilí, česká společnost násilí na ženách stále dostatečně neodsuzuje.

„Již se mnohé změnilo. Máme některé zákony, ale přesto nám chybí non-stop krizová linka, bezplatná právní pomoc pro oběti domácího násilí či utajené azylové domy, které jsou v České republice jen tři," uvedla Prokopová. S dalšími aktivistkami a aktivisty vyzvala vládu, aby ratifikovala úmluvu o boji proti násilí na ženách. Dosud to udělalo 23 států.

Zbytečné mýty kolem znásilnění

Podle pořadatelek je násilí na ženách mnohem rozšířenější, než ukazují statistiky. Do nich se v roce 2011 podle šéfky lobby dostalo 554 případů týrání žen a 632 případů znásilnění. Dodala, že podle zjištění sexuologického ústavu znásilnění policii oznámí jen tři procenta obětí. Organizátorky míní, že o tomto trestném činu panuje navíc řada mýtů. Patří mezi ně třeba to, že si žena znásilnění vykoledovala svým provokativním chováním či že manžel nemůže znásilnit svou manželku.

Kromě Prahy se symbolické povstání konalo ještě  v dalších čtyřech českých městech: v Liberci, Brně, Sokolově a Havířově.