Nejvíce domácností se ocitlo bez teplé vody tento týden. Kvůli údržbě je mimo provoz hlavní zdroj horké vody pro Prahu mělnická elektrárna, čehož využila Pražská teplárenská k opravám a revizím. Kromě toho v úterý začala i rozsáhlá rekonstrukce tepelného vedení na Černém Mostě. Tamní obyvatelé musejí vydržet o studené vodě až do 23. července.

Odstávky teplé vody v Praze. Infografika.Zdroj: Redakce"Jde o rozsáhlou a technologicky náročnou stavební akci, kdy se bude opravovat několik set metrů primárního tepelného vedení. Zásobovat tak velkou lokalitu, jako je Černý Most, náhradními zdroji, bohužel není možné," vysvětlil vedoucí odboru investic a údržby Pražské teplárenské Milan Trojan.

Letenská vodárenská věž.
Kdysi hektolitry vody, dnes lidé. Vodárenské věže se mění v muzea i byty

Doplnil, že podobná situace čeká v druhé polovině srpna obyvatele Třtinové ulice v Čakovicích. "Obyvatele jsme samozřejmě s předstihem informovali, aby měli dostatek času se na odstávku připravit," pronesl Trojan.

Sedm dní bez teplé vody

Bez odstávek se ani v dnešní době teplárny neobejdou. Technici během nich připravují rozvody na další topnou sezonu, aby nedocházelo k poruchám během chladných měsíců. Výluky obvykle nejsou delší než sedm dní a zasahují do jednoho víkendu. Rozdělit je do ještě více etap, aby trvaly jen pár dní, už podle obchodního ředitele Pražské teplárenské Tomáše Sluky není možné.

Odstávka vody. Ilustrační foto.
Pražská teplárenská už se připravuje na zimu. V létě někde vypne teplou vodu

"Odstávky je nutné plánovat tak, aby jedna navazovala na druhou. Délka konkrétní odstávky je pak závislá na náročnosti opravy technického zařízení v dané oblasti. Lhůtu každé odstávky se naši technici samozřejmě snaží v rámci možností zkrátit," řekl Sluka Pražskému deníku. Pokud práce skončí dříve, začne dříve téct i teplá voda.

K rozdělování oprav do etap přistupují u náročnějších oprav, například nyní na Černém Mostě. Trojan připomněl, že dříve byly běžné třítýdenní odstávky a teplá voda se vypínala pro celou severní a jižní část metropole.

Náhradní zdroje v menších lokalitách

Vodovod. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Metropoli se nevyhnou odstávky vody

V některých lokalitách jsou teplárny schopny zajistit náhradní zásobování. "Například v oblasti Křenické ulice ve Strašnicích uvedeme během letošní odstávky do provozu náhradní mobilní zdroj. Jiná situace je třeba na Černém Mostě. Zásobovat tak rozsáhlou lokalitu náhradními zdroji není bohužel možné," doplnil Sluka.

Řešit, zda rychle přežít studenou sprchu, nebo strávit část večera v kuchyni ohříváním vody, zda vyrazit do fitness centra a využít jejich sprchy, případně sbalit na návštěvu k přátelům kromě lahve vína i ručník a mýdlo, letos nemusí lidé ze zhruba patnácti čtvrtí. Odstávky se tentokrát úplně vyhnou Proseku, Kbelům, Letňanům, části Čakovic, Karlínu, Invalidovně, Malešicím, části Vršovic a Žižkova, Lhotce, Krči, Novodvorské, části Skalky, Jižního Města a Modřan.

Koupání na Hostivařské přehradě.
Voda ve Vltavě je čistší, koupání je jen pro odvážlivce