Například v Praze 4 byla účast v okrscích obvykle mezi 30 a 35 procenty. „Ale máme pár okrsků, kde se účast blíží k padesáti procentům,“ uvedl mluvčí městské části Jiří Bigas. Výrazně přes třicet procent oprávněných voličů využilo svého práva také v Praze 1, 6, 9 nebo 10. Naopak v Praze 12 se k volbám dostavilo pouhých 15 procent občanů zapsaných na seznamech voličů. Jediný problém s hlasováním nastal v metropoli v případě muže, který se nedávno přestěhoval z Prahy 5 na Zbraslav a z formálních důvodů nemohl hlasovat. 

Prezident Miloš Zeman odevzdal hlas s manželkou Ivanou tradičně v základní škole v Praze-Lužinách. V hlavním městě a nejbližším okolí odvolila také necelá polovina lídrů parlamentních stran, které měly ambice získat křesla i v Evropském parlamentu. Premiér Andrej Babiš (ANO) hlasoval v Průhonicích, šéf Pirátů Ivan Bartoš v domovské Praze 2, Jiří Pospíšil z TOP 09 na Malé Straně a Tomio Okamura z SPD v Praze 8.

Obhájce europoslaneckého mandátu z prvního místa kandidátky ODS Jan Zahradil přišel do volební místnosti v Dejvicích. „Věříme, že naši voliči jsou disciplinovaní a že oni k volbám přijdou,“ poznamenal Zahradil po vhození lístku do urny v narážce na hezké počasí, které mohlo leckoho od voleb odradit.

„Volila jsem proevropsky“

„V těchto volbách jsem vybírala kandidáty, kteří podle mě obstáli stylem argumentace v předvolebních debatách a kteří jsou jednoznačně proevropští. Rozhodovala jsem se mezi dvěma stranami,“ svěřila se před jednou z pražských volebních místností dvaatřicetiletá vysokoškolská pedagožka Aneta z Palmovky. Od nových českých europoslanců očekává, že budou hájit především zájmy celé Evropské unie. „To se ale nevylučuje ani například s hojně diskutovanou otázkou dvojí kvality potravin. Pokud chtějí obyvatelé takzvaných východních zemí levnější potraviny, tak ať jsou jako levnější označované. Podstatou té otázky tedy není národní zájem, ale mezinárodní,“ nastínila vlastní politické úvahy Aneta, podle které by měla Unie více pracovat na propagaci vlastních pozitiv.

Miloš Zeman u voleb do Evropského parlamentu
Zeman, Babiš i Okamura. Čeští politici dorazili k volbám do europarlamentu

Diametrálně odlišný pohled na evropské společenství má pětatřicetiletý Jan – grafik a animátor na volné noze, žijící na Chodově. „Mám strach o českou suverenitu a obavy z protlačování zájmů velkého byznysu přes bruselský aparát. Volil bych některou z menších stran, pokud by nebylo riziko propadnutí hlasu ve prospěch třeba hnutí ANO. Dal jsem proto nakonec hlas SPD, protože tam mají sympatického generála armády Hynka Blaška,“ uvedl Jan, kterému na Okamurově straně vadí „některé primitivní způsoby“, ale nalézá v jejím programu „styčné body“ s vlastními názory. 

Evropské volby Pražané hojně diskutují i na sociálních sítích. Jeden z uživatelů upozornil na specifikum tohoto hlasování, o kterém se podle něj málo mluví. „Není ani tak důležité, která strana u vás opravuje chodník nebo je sympatická v lokále. Je ale dost důležité, v které evropské frakci se bude angažovat. Reálně se tak její zástupci mohou projevovat o dost jinak, než se strana projevuje doma,“ napsal na svém facebookovém profilu Dušan Radovanovič. 

David Smoljak.
Doplňovací volby skončily. Novým senátorem za Prahu 9 bude David Smoljak