Červencový průzkum zmíněné společnosti ukázal, že její obyvatelé žijí komunální politikou víc, než by se na první pohled zdálo.

Důvod je podle politologa Vladimíra Koutného prostý starosta s nimi jejich problémy řeší, lídři z vysoké politiky jsou pro veřejnost zpravidla nedostupní. Jasným favoritem pro občany městské části Prahy 4 a v metropoli vůbec se tak stal Pavel Caldr. Bezmála 39 procent lidí je s prací prvního muže na radnici spokojeno. Zvítězil v obou kategoriích jednání s lidmi (38,9%) a v setrvání ve funkci i po volbách (35,8%).

Pozorný posluchač a vstřícný člověk

„Jsem rád, že mi občané věří, a velmi jim za to děkuji. Je to pro mne příjemný pocit ale především závazek. Domnívám se, že jsem své spoluobčany přesvědčil, že jako starosta pracuji v jejich zájmu. Samozřejmě mne potěšilo, že si více než třetina respondentů průzkumu přála, abych zůstal po podzimních komunálních volbách nadále ve funkci, toho si velmi vážím," vyjádřil se k vítězství starosta.

Neřekl ale prý všechno. Dobře informované zdroje uvádějí, že se Pavel Caldr ke svým občanům jako státní úředník příliš nechová. „Je pro ně spíš kamarád a vždycky přijme každého, ať má sebevíc nabitý program. Člověk u něj necítí nějaký odstup, ale vždy pozorně naslouchá a také vždy odpověď dostane," uvádí zdroje.

Není důležitá příslušnost, ale výsledky

Druhou příčku v pomyslné hitparádě veřejné popularity obsadila starostka městské části Prahy 2 Jana Černochová (ODS). Tedy v kategorii setrvání ve funkci i po volbách, v jednání s lidmi skončila na místě čtvrtém (32,5%) „Vážím si hodnocení, průzkumy jsou poplatné nějakému období, ale i tak je to velký závazek do komunálních voleb. Chci občany ujistit i přesvědčit, že to s Prahou 2 myslím dobře," sdělila starostka s tím, že své vyjádření nevnímá jako frázi.

Ta je vždy pouze slyšet, ale dobrá práce je naopak vidět. V podstatě stejného názoru je i starosta Prahy 8 Jiří Janků (ODS). „Vážím si toho, že nemalá část občanů tímto oceňuje nejen mou práci, ale i práci celé radnice. Ukazuje se, že v současné politické atmosféře lidé nehledí ani tak na stranickou příslušnost politiků, jako spíše na to, co pro ně dělají."

Kdo není v přízni Pražanů

Někteří starostové ani po opakovaných pokusech na telefonický kontakt nereagovali. Jako například Pavel Klega (ODS), starosta Prahy 15, který se v průzkumu ocitl na samém konci dotazů, zda by měl i po volbách ve své funkci setrvat. Stejně podle společnosti SANEP dopadli i starostové Ivan Kabický (ODS) z městské části Praha 18, Petr Prchal (TOP 09) z radnice Prahy 12, nebo David Vodrážka (ODS) z Prahy 13.

Jiní starostové se zase k průzkumu vyjádřit nemohli, protože v danou chvíli podle svých mluvčích právě čerpali dovolenou.

Každý své popularity strůjcem

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 19. června - 21. července 2014 proveden na reprezentativním vzorku 3.701 dotázaných obyvatel metropole ve věkové kategorii 18 70 let. Celkově se průzkumu zúčastnilo v rámci panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 54.759 dotázaných.

„Bude ještě velmi zajímavé sledovat reakci obyvatel městských částí před samotnými komunálními volbami. Nálady veřejnosti se pochopitelně mění a jistou výhodu mají mediálně známější starostové. Nicméně sympatie si i bez toho u veřejnosti vytváří každý sám," míní Oldřich Zajíc, ředitel a jednatel společnosti SANEP.

Žebříček červencové popularity pražských starostů

Žebříček červencové popularity pražských starostů je pro ně vlastně první zprávou, jak si v oblibě u veřejnosti stojí. Někteří tak mohou mít důvod ke spokojenosti, druzí podobné průzkumy vnímají a hodnotí po svém.