Snažit se ušetřit peníze za vodu manipulací s vodoměrem nebo vypouštět odpad skrz nepřihlášenou kanalizační přípojku seuž Pražanům nemusí vyplatit.

Pražské vodovody a kanalizace totiž začaly švindlíře více sledovat.

Aby ne. Jen za loňský rok zaměstnanci odhalili 454 černých odběrů, což je ve srovnání s předchozím rokem o 141 více.

V podezřelém domě

„Nejvíce stouply případy, kdy byly na černo vypouštěny odpadní vody. Potenciální černé odběratele jsme vytipovali snadno. Když jsme zjistili, že stávající smlouva na vodné neobsahuje ujednání o odvádění odpadních vod kanalizací, udělali jsme v nemovitosti kontrolu. Prověřili jsme ale i vlastníky domů, kteří nejsou v naší databázi, protože mají studny,“ popsala mluvčí PVK Marcela Dvořáková.

Princip je jednoduchý: zaměstnanci společnosti na základě podezření dům se souhlasem majitele navštíví a v případě problému požádají o pomoc státní stavební dohled. Jen za loňský rok vyfakturovaly PVK od hříšníků zhruba 4,2 milionu korun.

Cena vodného a stočného se loni pohybovala kolem 53 korun za kubický metr. V prosinci se městská rada usnesla, že její cenu nezvýší. Teď to vypadá, že na zdražení dojde. Smlouva totiž PVK umožňuje zvýšení o inflaci. Jasno bude v pátek.

„Způsobenou škodu určujeme na základě přešetření. Pokud nejde objektivně zjistit doba užívání, a trvá to již delší dobu, čas se vypočítává. U nepodnikajících osob jsou to tři roky zpětně a u firem čtyři roky,“ doplnila Dvořáková.

Úpravy vodoměrů, načerno odbočky

Černé odběry jsou ale z devadesáti procent dílem občanů. Ti, kteří žijí především na okraji metropole v rodinných domech, častěji vypouštějí na černo odpadní vody. Lidé v bytových domech zase častěji manipulují s vodoměrem, porušují plomby či si odběratel udělá neměřenou odbočku před vodoměrem.

Jedním z neplatičů byl i Karel z Radotína. „Nebyl to úmysl, ale když jsme dostavěli rodinný dům, zapomněli jsme kanalizační přípojku nahlásit. Když jsme to šli po čase napravit, na pobočce nám řekli, že takových lidí měli víc. Obvykle si nahlásí odběr vody, ale na stočné, tedy službu spojenou s odváděním a čištěním, už nedojde. Náklady se sníží na polovinu,“ popsal Deníku.

Odhalené černé odběry

Rok 2008 – 454
Rok 2007 – 313
Rok 2006 – 393