Nepříjemné chvilky si zažil minulý měsíc i Pražan, který cestoval na řecký ostrov Kos. Během pobytu využil nabízenou aktivitu na pláži lezení po skalce s jištěním.

Muž použil vybavení, které nabízel provozovatel atrakce. V půli cesty však došlo k přetržení lana. Turista spadl a utržil mnohočetné zlomeniny pánve. Jelikož měl ale sjednané cestovní pojištění, jeho manželka okamžitě informovala asistenční službu, která zajistila rychlou záchrannou službu a odvoz do nemocnice.

Klient byl nakonec leteckou ambulancí převezen do České republiky, kde byl operován. Celkové náklady, které se vyšplhaly na 350 000 korun, zaplatí pojišťovna.

Ze statistik pojišťoven vyplývá, že svou pojistku čerpá v zahraničí každý čtvrtý pojištěný klient.

„Nejčastěji řešíme žaludeční nevolnosti zejména v Egyptě a balkánských zemích, úpaly, úžehy a záněty středního ucha," sdělil Pražskému deníku Milan Káňa, tiskový mluvčí Kooperativy. 

Další hojně se vyskytující pojistné události podle něj představují ztráta, poškození či odcizení zavazadla či úrazy v důsledku provozování adrenalinových sportů jako jsou čtyřkolky či vodní skútr.

Sporty, na které je třeba se připojistit

A právě u sportovních aktivit je potřeba počítat s tím, že ne všechny jsou zahrnuté v základním balíčku cestovního pojištění. U některé pojišťovny můžete surfovat v rámci základního balíčku, jinde už je tento sport brán jako rizikový a třeba se připojistit.

„Pokud se bavíme o skutečné aktivní dovolené, zahrnujeme tam například rafting, sjezd na horských kolech či výpravy do míst s extrémními klimatickými podmínkami," říká Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny.

Naopak volejbal, plavání či šnorchlování patří mezi rekreační provozování běžných sportů.

Pozor na žloutenku i břišní tyfus

V průběhu léta se také plní očkovací centra Pražany, kteří se stále častěji ptají na očkování. Jaké očkování je tedy vhodné do oblíbených prázdninových destinací do Řecka, Turecka, Egypta, Tunisu či Bulharska?

„Do všech těchto destinací se doporučuje očkovat proti hepatitidě A. Do Turecka, Egypta a Tunisu je navíc vhodné se očkováním chránit proti břišnímu tyfu," doporučuje Jan Dvořák z Centra cestovní medicíny FN Motol. Připomíná však, že touto kombinací je nutné se začít očkovat nejpozději čtrnáct dní před odjezdem.

Cestovní lékárnička

Ať už se ale chystáte do jakékoliv destinace, důležité je si přibalit i léky.

„Hlavně nesmí lidé zapomenout na léky, které pravidelně užívají, dále léky snižující teplotu a proti bolestem hlavy, proti průjmu, antihistaminika na alergie, kapky do očí a nosu, náplasti, obvazy a repelent," vyjmenovává obsah základní cestovní lékárničky Jana Malinová, primářka Kliniky pracovního a cestovního lékařství FN Královské Vinohrady.

Kam s dětmi?

Rodiče velmi často také před dovolenou řeší, s jak starými ratolestmi mohou cestovat a do jakých zemí je to nejbezpečnější.

„Z exotických míst je pro děti bezpečnější asi turisticky zkušené Thajsko, z méně exotických destinací pak turecká Riviéra, Egypt či Tunis. A bez velkých rizik jsou Kanárské ostrovy či Madeira," řekla Pražskému deníku Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce.

Věk dítěte je na uvážení rodiče, který by ale měl brát v potaz, že malé děti většinou špatně snášejí dlouhý let, ale i odlišnou stravu.

„A do vzdálených exotických oblastí doporučuji cestování u dětí minimálně nad pět let věku," uzavřela primářka Hana Roháčová.