„Lidé by měli dát na svůj vlastní rozum a nespoléhat se jen na měření, která jsou třeba dva týdny stará," zdůraznil Matěj Čermák z pražské hygienické stanice. Hygienici totiž kvalitu přírodních koupališť sledují v létě z finančních důvodů jednou za 14 dnů. Pokud zjistí, že se v nich přemnožily sinice, kontrolují je častěji.

To je případ koupaliště Šeberák, kde je voda nevhodná ke koupání už více než týden. Hygienici proto data před několika dny aktualizovali a přemnožené sinice opět v jezeře zjistili.

Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů byla podle měření z poloviny července v rybníku Motol, Hostivaři a v betonové nádrži Divoká Šárka. Na koupališti Džbán testy zjistily nezávadnou vodu vhodnou ke koupání, citlivější lidé by se ale měli po koupeli raději osprchovat.

Hygienici nyní čekají na výsledky nejčerstvějších měření. „Voda může být nyní kvůli extrémnímu počasí výrazně horší," zdůraznil Čermák. Dodal, že lidé si například stěžují na její kvalitu v koupališti Hostivař.

Koupaliště Lhotka je letos mimo provoz.