„Každý návštěvník Bohnického hřbitova je především v noci pohlcen neuvěřitelně mystickou atmosférou tohoto místa. Je tak jistě velmi dobrou zprávou, že jsme se výrazně přiblížili tomu, že ho získáme do své správy a budeme ho moci následně opravit,“ uvedl starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD).  

Zoo Praha.
Lanovka ze zoo do Podbaby by mohla svést více cestujících než tramvaj

S pohřbíváním se už nepočítá

Hřbitov původně spravovala Psychiatrická nemocnice Bohnice. Posléze přešel až pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. V současnosti byla osmá městská část vyzvána k vlastnímu přímému jednání o převodu do správy.

Pokud Praha 8 Bohnický hřbitov získá, hodlá ho zachovat jako veřejné pohřebiště. Pohřby zde však již probíhat nebudou. Jednak pro udržení celkové piety a také proto, že nejsou známá konkrétní místa, kde jsou nebožtíci uloženi.

Milada Horáková s prezidentem Benešem na snímku z roku 1947
Ostatky Horákové jsou 67 let po její popravě stále neznámo kde

Areál hřbitova tvoří nezanedbatelnou plochu zeleně, která je ovšem v ne právě uspokojivé kondici. Stejně jako stavební prvky. Bude proto nutné stabilizovat již vzrostlé stromy a provést citlivou dosadbu nové zeleně. Radnice zároveň plánuje opravu obvodových zdí a kaple. V budoucnu se bude moci veřejnost seznámit s místem i prostřednictvím  komentovaných prohlídek.