„Doufám, že to bude stejně jako v minulých letech, kdy protesty probíhaly pokojně. My nikoho neomezujeme a ani letos nebudeme. Náš průvod je rozhodně průvod zábavy a radosti," řekl prezident festivalu Czeslaw Walek.

Podle něj se zdá, že protesty proti festivalu a průvodu postupně slábnou a ubývá jich. „Prague Pride už začíná být standardní akcí léta a tak to má být. V prvním ročníku se objevila trošku radikálnější vlna protestů, zejména i tím, že byla podpořena tehdejším prezidentem," dodal Walek. Exprezident Václav Klaus ve spojení s prvním ročníkem festivalu použil před dvěma lety pojem „homosexualismus", proti němuž je prý třeba bojovat. Bývalá hlava státu se stavěla také proti uzákonění registrovaného partnerství.

Hlavně kvůli odpůrcům festivalu museli letos pořadatelé změnit trasu pochodu. V prvních dvou ročnících prošel Václavským náměstím a Národní třídou na Střelecký ostrov. Tato místa si ale s předstihem zamluvili na celý den mladí křesťané či konzervativci z iniciativy D.O.S.T. Podle Walka sehrálo roli v přesunu i to, že se opravuje Střelecký ostrov, nemohl by na něm tedy být závěrečný koncert.

Pochod pro rodinu Mladých křesťanských demokratů

Podle magistrátního přehledu shromáždění by se mezi Obecním domem, Staroměstským náměstím, Klárovem, Václavským náměstím, Můstkem, Národní třídou a Střeleckým ostrovem měl pohybovat Pochod pro rodinu Mladých křesťanských demokratů. Počítají s účastí 200 lidí. Prostor kolem sochy svatého Václava si rezervovala iniciativa D.O.S.T. Svou akci nahlásila už v únoru. Můstek, Národní a most Legií chce pak od 11:00 do 16:00 využít křesťanská Liga Pár Páru ke svému evangelizačnímu průvodu. Pořadatelé očekávají deset až sto lidí.

Proti průvodu ostře vystupuje hlavně iniciativa D.O.S.T. Kritizovala primátora za to, že dal akci záštitu. „Letošní ročník Prague Pride má přitom v našich očích zvlášť odpudivý podtón. Nejenže bude – jako každoročně – exhibicí nepřirozenosti a často i obscénností, ale nutně bude také připomínkou triumfu nadnárodní homosexualistické lobby," uvedli konzervativci v dopise primátorovi. Naráželi na schválení sňatků homosexuálů ve Francii.

Bezpečnost festivalu je zajištěna

Mluvčí festivalu Bohdana Rambousková řekla, že bezpečnost festivalu je zajištěna. Pořadatelé s policisty prý jednali naposledy ve čtvrtek. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan upřesnil, že v ulicích bude antikonfliktní tým i pořádkoví a dopravní policisté. Po trase se omezí doprava a provoz městských linek. Myslet by na to měli také návštěvníci nákupních center kolem náměstí Republiky. „Čekání na možný výjezd z podzemních garáží těchto prostor by se mohlo protáhnout až na několik desítek minut," varoval Hulan. Na zajištění bezpečnosti se budou podílet i strážníci a bezpečnostní agentura.

Svou účast v průvodu do dnešního odpoledne potvrdilo na facebooku zatím přes 3400 lidí. Možná se dostaví přes 1100 dalších. „Opravdu se těšíme na to, s čím lidé přijdou, jak přijdou oblečení. Za ty poslední dva roky se ukázalo, jak veselá zábava to je a jak si to každý umí užít," uzavřel Walek.