Most z roku 1900 (zhotoven byl až o rok později), jehož autorem je František Prášil, spoluautor Petřínské rozhledny či Průmyslového paláce na Výstavišti, patří mezi ikonické stavby v hlavním městě.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová poskytla 16. března v Praze rozhovor Deníku.
ANO a ČSSD chtějí podporu opozice. Až volby rozhodnou otázku Libeňského mostu

Železniční most, co nemá žádné oficiíální jméno, se za dobu své existence stal místem pro milence i rozervané duše, umělce a snad každý Pražan se po něm projel/prošel a kochal se nádherným výhledem na Vyšehrad a na druhé straně na Pražský hrad. Po proudu řeky Vltavy je to čtvrtý pražský most. A teď hrozí, že se panorama Prahy trochu změní.

Opravy pražských mostů, Libeňský most, 15.8.2017
Bourání Libeňského mostu může zarazit ministr. Experti tlačí na rychlé řešení

SŽDC s odkazem na studii společnosti Sudop Praha a odborníků z ČVUT tvrdí, že železniční most je neopravitelný a musí se bourat a postavit znovu. Předchozí studie z konce roku 2016 přitom opravu připouštěla, avšak životnost mostu by se prodloužila pouze o třicet let.

Průzkum hovoří zcela jasně

"Součástí průzkumu byla podrobná prohlídka, stavebně-technický průzkum, materiálové zkoušky vzorků ocelové mostní konstrukce a statická a dynamická ověřovací zkouška," píšou železničáři ve čtvrtečním prohlášení pro média.

Lidé instalovali 15. května slogany a plakáty na obranu Libeňského mostu.
OBRAZEM: Dolínku, nesahej mi na most. Lidé bojují za záchranu Libeňského mostu

"Uskutečněný průzkum prokázal, že stávající nosná konstrukce je ve výrazně horším stavu, než se původně předpokládalo. Použitá ocel je z dnešního pohledu pro dynamicky namáhané mostní konstrukce zcela nevhodná," dodávají s tím, že výsledky studie "hovoří zcela jasně".

Výtoňský most, díky němuž se vlaky dostanou z Hlavního na Smíchovské nádraží, je však památkově chráněný. Toho si je SŽDC vědoma, a proto chce vyměnit pouze horní ocelovou konstrukci při zachování spodní kamenné stavby.

Železniční most na Výtoni.
Lávky přes železniční most ve Výtoni budou uzavřeny. Chystá se jejich oprava

Nový most by tak měl být co nejvěrnější kopií toho starého. "Tento postup nebude zcela jistě jednoduchý a najde si své odpůrce," uvedla SŽDC. A měla pravdu.

Most patří všem Pražanům

S jejím návrhem nesouhlasí někteří architekti i památkáři a také náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice/Zelení). "Výtoňský most je naprosto ikonická stavba, kterou Praha ztratit prostě nesmí," napsala Kolínská v e-mailu, který rozeslala novinářům. Dodává, že nechápe, proč projekt aspoň nepočítá s rozšířením železničního mostu o jednu kolej.

Železniční most.
Padne most na Výtoni? Příští rok rozhodne

"V okamžiku, kdy bychom chtěli ztrojkolejňovat, tak ten stávající most neztrojkolejníme a budeme muset vybudovat novou konstrukci. Hovoříme také o ztrojkolejnění navazujících cest na pevnině, což by celý proces taky prodloužilo," vysvětlila pro Pražský deník Kateřina Šubová, mluvčí SŽDC. V dlouhodobém horizontu by však mohl vyrůst vedle toho stávajícího ještě jeden most.

Podoba zmodernizované trati včetně mostu na Výtoni v Praze.
Most na Výtoni by mohl mít bratříčka. Architekti jsou proti

"Je nepřijatelné, aby o osudu národní kulturní památky rozhodovala jen SŽDC, a to jen z pohledu na vynaložené náklady a rychlost výstavby. Výtoňský most patří všem Pražanům," tvrdí náměstkyně Kolínská.

SŽDC věří v konsenzus

Podle Šubové nečeká železniční most přes Vltavu stejný osud jako ten Libeňský. "Věřím, že to nemusí být politické téma, ale že to bude spíše památkářské a odborné téma. A že najdeme konsenzus, abychom mohli rekonstrukci realizovat," řekla mluvčí Pražskému deníku.

Ilustrační foto
Po opravě volá Libeňský most, ale i úsek Výtoň - Přístaviště

Ať už budou práce na záchranu významné pražské stavby vypadat jakkoliv, během nich se logicky musí počítat s výlukou na trati. Rekonstrukce by měla prodloužit železničnímu most život o dalších sto let. Podle SŽDC, která prováděla jeho pravidelnou údržbu, už nyní o více než deset let přesluhuje: "Oprava je proto nutná a nelze ji odkládat."

Rychlovlak. Ilustrační foto.
Nejrychlejší spojení z centra na letiště bude vlakem. Pokud se postaví trať