„Majetkový portál Praha jednoduchým, transparentním a přehledným způsobem prezentuje výsledky činností odboru hospodaření s majetkem, a to nejen pro odborné instituce či veřejnou správu, ale i pro širokou veřejnost. Takto budou mít možnost všichni nahlédnout k nám pod pokličku, protože i veřejnost má právo znát tyto informace,“říká radní pro oblast majetku Jan Chabr.

Aplikace Prague Histories.
Šest cest poznání. Nová aplikace zprostředkuje zážitky z historie metropole

„Celý systém je nastaven velmi detailně, do systému se vkládají data poté, co jsou získána z evidence majetku a je ověřena jejich správnost. V první fázi je web koncipován jako statický, data se nahrávají ručně ze systému. Ale chceme jít dále a aktuálně probíhají přípravné fáze a testování pro napojení na systém evidence majetku tak, aby se z něho data generovala automaticky,“ dodává ředitel odboru hospodaření s majetkem Jan Rak.

Jako moderní světové metropole

Zakázku realizuje společnost PricewaterhouseCoopers Česká republika. „Tento nástroj přispěje k větší transparentnosti při hospodaření s majetkem města. Tím, že Praha pro publikaci dat zvolila formu moderní komunikační platformy s prvky takzvaného dashboardu, se přibližuje moderním světovým metropolím, jako jsou například Dublin, Edmonton nebo Glasgow,“ říká Karel Půbal, ředitel oddělení poradenských služeb pro veřejný sektor společnosti PwC ČR. 

Portál na adrese www.majetkovyportalpraha.cz je součástí aktivit tohoto týmu zaměřených na vytváření jednoduchých, rychlých a efektivních platforem pro komunikaci vedení úřadů a měst s občany.

Ilustrace tématu bydlení 3. května v pražských Nuslích.
Město nabízí byty na webu. Praha spustila realitní portál

Hlavní město vlastní majetek, jehož správa je zajišťována mnoha subjekty, které s ním hospodaří.  Majetek, který není svěřen do správy jednotlivých městských částí, je využíván příspěvkovými organizacemi zřízenými hlavním městem a městskými společnostmi nebo je obhospodařován přímo jednotlivými odbory pražského magistrátu.

Odbor hospodaření s majetkem MHMP zajišťuje správu majetku ve své působnosti prostřednictvím správcovských firem. Jedná se především o nemovitý majetek Prahy určený ke komerčnímu využití.

Nový bezpečnostní portál Prahy.
Magistrát spustil nový bezpečnostní portál