Obchod by se mohl uskutečnit zhruba do půl roku. Praha 6 chce v atraktivní lokalitě vybudovat areál pro volnočasové a kulturní aktivity.

Částku, o které se jedná, nikdo nezveřejnil. „Firma Molepo by měla v řádu týdnů představit znalecké posudky s konkrétní cenovou nabídkou," uvedl Churavý. Sumu, kterou je Praha ochotna za pozemky zaplatit, nechce říct ani magistrát. „Cenu ani její odhady nechceme vůbec komentovat, protože ve hře je jednání s vlastníkem. Otázka cen je proto citlivá," reagoval mluvčí úřadu Vít Hofman.

Místní starosta Ondřej Kolář (TOP 09) před časem dopisem požádal primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) o správu areálu. „O svěření pozemků se mimo jiné zajímá i Praha 6, která se postavila proti záměru majitele, který v lokalitě plánoval bytovou výstavbu. Praha se s tímto postojem shoduje," doplnil Hofman.

Urbanistická koncepce

K budoucí podobě místa si Praha 6 nechá vypracovat urbanistickou koncepci. „Půjde-li všechno podle plánu, měl by magistrát nabídku v daném cenovém rozpětí přijmout, pozemky odkoupit a následně je svěřit do správy šesté pražské městské části. Optimistická varianta předpokládá, že by se celý proces mohl odehrát v horizontu přibližně půl roku," doplnil mluvčí Prahy 6.

Majitel areálu v lokalitě plánoval rozsáhlou bytovou výstavbu. Projekt ale narazil na nesouhlas místních. Vlastníkovi se navíc nepodařilo prosadit změnu územního plánu, která by výstavbu umožnila. Molepo získalo pozemky od někdejšího podniku Pražská kanalizace a vodní toky. Území okolo nádrže, které je považováno za vstupní bránu do Šáreckého údolí, ale chrání stavební uzávěra.

Podle nynější podoby územního plánu lokalita slouží výhradně odpočinku a rekreaci.

Čtěte také: Džbánu se vrací zašlý lesk