V metropoli lze na dobrou zmrzlinu narazit prakticky na každém rohu. Liší se příchutěmi i výrobou. Například na Jiřího z Poděbrad sídlí jedna z poboček Šabatova zmrzlinářství. „Akorát nám začíná sezona, všechny pobočky máme dost vytížené. Děláme hodně zajímavých druhů. Oblíbený je slaný karamel, ale nabízíme i příchutě různých koktejlů jako je Aperol Spritz, Mojito, Piña Colada. Je to česká povaha, že alkohol nejvíc táhne,“ směje se Nikol Šabatová za prodejním pultem.
Dokonce prý zkoušela po zmrzlině alkohol tester. Po jednom kopečku prý nadýchala minimální množství, ale po dvou kopečcích už by řízení neriskovala. „Používáme pravý rum a zmrzlinu nevyvařujeme, takže je docela ostrá. Při prodeji chceme vidět i občanku,“ upozorňuje.
Ve zmrzlinárně dostane zákazník nejdříve bezplatně ochutnat, až poté si může vybrat variantu, po které zatouží.
Zdražení o pět korun
Za pražskou zmrzlinu zákazníci zaplatí několik desítek korun. Kvůli rostoucím nákladům na suroviny a energie musely právě zmrzliny domácí výroby podražit. V Šabatově zmrzlinářství šla cena za kopeček nahoru o pět korun. Oproti loňským 38 korunám zaplatí nyní zákazníci za kopeček v kornoutu 43 korun.
Mezi zákazníky je kromě svaté trojice čokoláda, vanilka a jahoda nejoblíbenější pistácie nebo slaný karamel.
„Jsme rodinný podnik, který používá jen poctivé suroviny. A tak v naší zmrzce Slaný karamel rozhodně nenajdete žádné ochucovadla a barviva. Slaný karamel si vaříme sami a ten právě utváří chuť této zmrzky. Ani pro mléko nejdeme daleko – používáme kvalitní plnotučné mléko z Mlékárny Ohaře,“ nastiňuje výběr surovin Nicole z podniku La Zmrzka, který má pobočky ve Stodůlkách, Nových Butovicích, Barrandově, na Zličíně a brzy i v Dobřichovicích.
U náplavky na Výtoni se pravidelně tvoří fronty před cukrárnou Puro Gelato založené v roce 2015.
„Tajemství úspěchu Puro Gelato je jednoduché: přírodní suroviny bez umělých přísad. Gelato připravujeme každý den čerstvé za použití kvalitního mléka od českého farmáře a surovin od místních malých pěstitelů,“ popisuje svůj splněný sen zakladatelka Ľudmila Abrhám. Za kopeček tu zákazník utratí 65 korun a podle místní prodavačky jde aktuálně na odbyt nejvíce pistáciová příchuť.
PĚT TOP ZMRZLIN V PRAZE
(podle redaktorky Deníku)
Šabatovo zmrzlinářství - nám. Jiřího z Poděbrad
-vyzkoušena příchuť maková (použití surovin přímo od farmářů podle sezónní nabídky, velký výběr příchutí)
Puro Gelato - Výtoň
-vyzkoušena příchuť thajská máta (použití farmářských surovin)
Baštova zmrzlinárna - Náměstí Bratří Synků
-vyzkoušena příchuť pistácie (zmrzlina s kousky pistácií, nabídka domácích nanuků)
La Zmrzka - Stodůlky, Nové Butovice, Barrandov, Zličín
-nejoblíbenější příchuť slaný karamel (domácí výroba)
Amato – Letná
-řemeslná italská zmrzlina