"ČD vstoupily do jednání s hlavním městem Prahou a se všemi zainteresovanými stranami ve věci specifikace pozemků a objektů, o které má hlavní město zájem. To znamená, že nás s příslušným požadavkem oslovili," uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Podle primátorčiny náměstkyně Petry Kolínské budou podrobnosti jednání oznámeny na jaře. Nákup bude magistrát financovat z rozpočtové rezervy, která je určena pro akvizice nemovitostí.

Nákladové nádraží Žižkov. Ilustrační foto.
Praha koupí nákladové nádraží Žižkov

Osud nádraží se řeší roky 

Praha požádala o přímý odkup nemovitosti. Má na to koneckonců nárok, pokud bude objekt využit k obecně prospěšné činnosti. S tím počítá memorandum z roku 2014 podepsané zástupci Prahy, ČD a firmy Sekyra Group. Přeměna objektu má podle studie Prahu vyjít na 1,1 až 1,7 miliardy korun bez DPH.

Osud žižkovského nádraží se řeší už roky. Původně mělo ustoupit výstavbě, kterou tu chtěla realizovat společnost Žižkov Station Development, která vznikla spojením Českých drah a firmy Sekyra Group. Z demolice nádraží ovšem sešlo a od roku 2013 je národní kulturní památkou. Žižkov Station Development nicméně počítá s výstavbou nové čtvrti. Nádraží by se mělo stát jejím centrem. V severní části areálu plánuje výstavbu společnost Central Group.

Kolejiště Nákladového nádraží Žižkov.
Praha 3 požádá o změnu územního plánu pro nákladové nádraží Žižkov