Nezisková společnost Arnika za tímto účelem sestavila a 19. března spustila databázi všech změn územního plánu Prahy od roku 2004. Seznam čítá 1054 změn, z nichž o 156 doposud nebylo rozhodnuto, ty ostatní už byly přijaty či zamítnuty. Databáze je volně přístupná na webové adrese http://zmenyprahy.cz.

Rychlost má bránit možné korupci

Naopak vedení města je s výrazným posunem a množstvím předložených změn spokojeno. Některé z případů ležely na magistrátních stolech totiž i dvanáct let. Za razantním pokrokem jednotlivých návrhů stojí náměstek primátora a radní pro územní rozvoj Tomáš Hudeček, který jen za poslední rok zastupitelstvu předložil téměř dvě stovky změn územního plánu.

Mezi kostlivce, jak magistrát sám tyto případy nazval, patřily i plány s významnými lokalitami, jakými je bývalé nádraží Bubny nebo okolí Smíchovského nádraží. „Podařilo se nám vypořádat už i s posledními dlouhodobě odkládanými změnami," řekl Hudeček. Zastupitelstvo v současnosti čeká schválení či zamítnutí desítek změn, které jsou v různé fázi projednávání. „Přerušování změn nahrává korupčním praktikám a podrývá důvěru veřejnosti v územní plán. Proto jsem usiloval o rychlý proces. Proč některé změny čekaly mnoho let na vypořádání a nyní to najednou jde?" uvedl Hudeček, který současně čelí kritice některých opozičních politiků. Těm se nelíbí postup, který radní v mnoha případech zvolil.

Referendum: ano, nebo ne?

Během jednání magistrátu s jednotlivými pražskými radnicemi, jichž se změny týkají, docházelo také ke sporům v plánovaném řešení. Právě změny v lokalitě Bubny Zátory chtěl starosta Prahy 7 Marek Ječmének řešit místním referendem, zatímco Hudeček jeho postup považoval za drahý a zdlouhavý. Plány na revitalizaci Bubnů nyní postupují. Stavební společnost Orco, která má projekt na starosti, chce propojit dosud rozdělenou oblast takzvaně horních a dolních Holešovic. Chystá se využít chátrající pozemky, vybudovat nové reprezentativní budovy a pěší a cyklistické stezky, které přes Bubny propojí lépe Letnou a spodní část Holešovic.

Lidé o plánovaných změnách příliš nevědí, ačkoliv by změnu v této oblasti vítali. „Vůbec nemám tušení, co se s tím chystá. Asi se o tom málo mluví, říká podnikatel Jan Mráz, který žije poblíž. „V lokalitě znám budovu nádraží a její okolí, ale vůbec nevím, co s tím budou dělat dál. Hlavně ať tam nejsou supermarkety, které tu všude vznikají," doplňuje ho stejně nejistě šestadvacetiletý student Jakub Kouřil z Prahy 7.