„Zvyšování bezpečnosti pro chodce jak na přechodech, tak celkově v pražských ulicích, je jedním z našich hlavních cílů. Proto jsme pro rok 2016 v rozpočtu hlavního města vyčlenili pro BESIP 35 milionů korun a počítáme se stavební úpravou 25 míst," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Město má naplánovány úpravy například na křižovatce Podbělohorské s ulicí Pod Stadiony, Staroklánovické a Čentické nebo křižovatce U Dejvického rybníčku a Zavadilovy. Přechody budou vylepšeny na Radlické, Nárožní, Kutnohorské nebo Mírového hnutí na Jižním Městě. Před přechody nechá město dát například nový povrch na silnici, na kterém auta lépe zabrzdí, nebo u nich vybuduje nové osvětlení.

Analýza nehodovosti

Zklidnit a zpomalit dopravu zamýšlí Praha před základními školami, konkrétně v ulicích Kořenského a Jana Masaryka. „Větší podporu také dostanou preventivní programy hlavního města Prahy a ve spolupráci s odborníky ČVUT bude vypracována analýza nehodovosti," doplnil Dolínek.

Podle policejní statistiky zemřelo loni v Praze při 653 nehodách chodců 15 lidí, celkem zemřelo v pražských ulicích 25 lidí. Zhruba polovinu nehod zavinili chodci. Mezi nejnebezpečnější místa pro chodce patří přechod k tramvajové zastávce v ulici Jana Želivského na Praze 3, křižovatka Vršovické a Bělocerkevské v Praze 10 nebo Plzeňská v pěší zóně u Anděla.

Čtěte také: Odborníci oceňují přístup Prahy k podpoře cyklistiky