O zhruba pět procentních bodů víc oproti celému Česku měla v Praze i ODS, zatímco sociální demokraté i komunisté v metropoli výrazně zaostali za celostátním výsledkem. Podstatné rozdíly ve voličském chování ale byly i mezi jednotlivými pražskými částmi. Třeba v Praze 6 dostala vítězná TOP 09 přes 26 procent, v Praze 8 jen necelých 21 procentních bodů.

Lídr ODS Petr Fiala volil v Brně.
Poslance si zatím vybrala až pětina voličů

V hospodě na Palmovce

Do začátku voleb zbývá něco přes dvě hodiny. V hostinci poblíž Palmovky jsem svědkem spontánní politické diskuze mezi třemi kamarády ve věku 50+. Nechám pány dojíst oběd, než se připojím k jejich debatě. Nejmluvnější je jeden z dvojice řemeslníků, který neskrývá znechucení z chování politiků, a to nejen těch vrcholových.

„Pro nás živnostníky nedělají pánové nahoře nic dobrého, jen nám hází klacky pod nohy. Jestli si navíc pan Babiš myslí, že od nás vybere díky EET víc na daních, tak to se taky mýlí. Vykázat můžu tolik, kolik uznám za vhodné,“ prohlásil výřečný muž.

Prezident Zeman se svou paní odvolili v základní škole v pražských Stodůlkách.
Letošní volby do Sněmovny nejsou podle Zemana zásadní ani zlomové

Podle něj je sice pochopitelné, když se lidé snaží z politické funkce mít určitý osobní prospěch, ale nic se nesmí přehánět.

„Oni to ale dělají v takové míře, že tím vůči nám projevují naprostou aroganci. Právní stát tady pro vyvolené neplatí,“ dodal řemeslník rozhořčeně s tím, že nehodlá volit menší zlo a k volbám proto nepůjde. Jeho kolega se rozhodl hlasovat pro Piráty, které považuje za „mladou krev, která může rozhýbat poměry“.

Na jeho slova reaguje třetí muž u stolu, který sám sebe označuje za hrdého voliče ODS, protože levice se podle něj stará jen o úředníky. Přátelským rýpnutím nálepkuje vedle sedícího voliče Pirátů jako „sluníčkáře“ a debata se záhy stáčí k tématu migrace. Dvěma ze tří stolovníků se hodně nelíbí údajně otevřená náruč Evropy vůči nově příchozím lidem z Blízkého východu nebo Afriky. Považují to za problém západních zemí, protože „měly kolonie, a proto by se dnes měly samy postarat“.

Ojai v Letňanech.
Některé restaurace pojaly volby netradičně. Za volební lístky pivo či rum

V dejvické kavárně

Po přesunu do „pravicovějších“ a bohatších Dejvic se ve studentské kavárně dávám do řeči o politice s dvojicí mladých žen. Maminka s miminkem v náručí se prý po konzultaci s manželem rozhodla pro stranu s mladými politiky, od kterých si slibuje odbourání byrokracie.

Vedle sedící kamarádka není z Prahy a nestihla si vyřídit voličský průkaz. O svém favoritovi proto ani nepřemýšlela a s jistotou ví jen to, pro koho by určitě nehlasovala. „Odmítám Okamuru a jemu podobné, kteří šíří hysterii a strach kvůli uprchlíkům, kteří u nás nejsou,“ poznamenala zhruba pětadvacetiletá žena.

Pražský hrad.
Volební místnost na Hradě nebyla otevřena. Kvůli bezpečnostním opatřením

Na volby jsem se zeptal i jednašedesátileté Hany z Nuslí, aktivní důchodkyně, která donedávna pracovala jako manažerka velké pojišťovny. Do poslední chvíle nebyla rozhodnutá, komu dát svůj hlas. „Určitě to bude někdo od středu napravo. Zásadní je pro mě udržení prozápadní orientace Česka i to, aby politici řešili zdravotnictví, školství a důchodový systém,“ poznamenala rodilá Pražačka.