Stejnou trasu absolvují i americké jednotky mířící z Pardubic. Do hlavního města ale vjedou z dálnice D11. Hlavním tahem D1 dorazí odpoledne z Vyškova na místo svého dočasného ubytování také třetí skupina.

Kolem 17. hodiny by se měli všichni američtí vojáci hlásit na místě v Ruzyni. Následující den není žádný přesun na programu, proto kasárny navštíví vysocí političtí a vojenští představitelé České republiky.

„Mohu potvrdit, že se během úterý setká ministr Stropnický, premiér Sobotka a představitelé české armády s americkými vojáky," prozradil Pražskému deníku tiskový mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Připojení k vládní delegaci

Návštěvu mají v plánu ale také zástupci magistrátu. Podle mluvčí hlavního města Petry Hrubé by se setkání měla účastnit primátorka Adriana Krnáčová i s radním pro bezpečnost Liborem Hadravou. A není vyloučeno, že se připojí k vládní delegaci. Ve hře je ale i varianta, že přijedou zvlášť už v průběhu pondělního odpoledne.

„Americká armáda projíždí Prahou a je dobré, abych tam jako radní pro bezpečnost byl. V rámci korektních vztahů bych se určitě účastnil," řekl Pražskému deníku Hadrava.

Potkat se s americkými jednotkami má také zájem starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, na jejímž území konvoj na dva dny zakotví. O podobě návštěvy se v současnosti jedná.

Jistý je ale už jiný plán. „Po dobu přítomnosti amerických jednotek vyvěsí Praha 6 na budovu radnice americkou vlajku, jako symbol podpory," řekl mluvčí městské části Adam Halmoši.

Vlajka USA: nedostatkové zboží

Krajské vojenské velitelství v Praze informovalo dotčené městské části o průjezdu konvoje, a to včetně časového harmonogramu. Trasa povede také Prahou 11, proto se její starosta Jiří Štyler rozhodl spojence v NATO podpořit.

„Pan starosta bude stát na chodovské lávce i s panem radním Lepšem. Rádi by mávali českou a americkou vlajkou, tu druhou ale nemohou sehnat," uvedl tiskový mluvčí Jedenáctky Miroslav Dvořák.

Ne všechny radnice se ale chtějí zapojovat. „Dostali jsme informace o průjezdu, proto jsme dali upozornění na náš web. Nicméně aktivně se účastnit nebudu," sdělil starosta Prahy 5 Radek Klíma. A ani Daniela Rázková, která vede radnici Prahy 12, nemá v plánu vojáky vítat.

Happeningy, sabotáže i demonstrace

Různé názory na přítomnost cizích jednotek má i široká veřejnost. Zastánci i odpůrci plánují množství akcí a happeningů, ale i sabotáží a demonstrací. Otázkou však zůstává, kolik jich bude ve skutečnosti realizováno.

Organizátoři akce Pro konvoj chystají na sobotní odpoledne na Náměstí Míru shromáždění na podporu západní orientace Česka.

V pondělí chystají vítání vojáků s transparenty Hi Friends, a o den později dokonce organizují koncert přímo před ruzyňskými kasárnami. Po silnicích metropole mají americké obrněnce zase doprovázet motorkáři z H.O.G. Praha Chapter, akci pořádá režisér Václav Marhoul.

Demonstrace síly nebo oslava?

„Nemusí nás osvobozovat, neboť svobodní jsme. Cítíme se být součástí euroatlantické civilizace, její kultury a historie. Proto je návštěva našich spojenců důvodem k oslavě," stojí ve vyjádření iniciativy 1100 mil, která se na některých akcích podílí.

Zbrojí ale i odpůrci. Na sobotu svolala iniciativa Ne základnám demonstraci na Václavské náměstí. K nim by se měli připojit i komunisté, kteří podle mluvčí Prahy Petry Hrubé naopak shromáždění plánované u ambasády Spojených států stáhli.

„Protestujeme, naše svrchované území České republiky není k tomu, aby sloužilo k demonstraci síly jakékoliv armády a neexistují žádné závazky, které by ji vázaly své území k takové činnosti poskytovat," napsali mimo jiné ve společném prohlášení zástupci Ne základnám, KSČM a různých hnutí.

Pietní akt u památníku v Plzni

Na území České republiky vstoupí americké jednotky ve třech samostatných kolonách už v neděli a zamíří od polských hranic do vojenských základen ve Vyškově, Pardubicích a Liberci.

V pondělí 30. března pak vyjedou směrem k Praze a do kasáren v Ruzyni by měly všechny dorazit do 17:00. V úterý vojáky čeká den volna a příprava vozidel na další přesun.

Tento den bude některé z nich čekat krátká návštěva Plzně, kde by měli uctít památku padlých Američanů během osvobozování Československa na konci druhé světové války. Ve středu v ranních hodinách se konvoj rozjede a Česko opustí na hraničním přechodu v Rozvadově. Pak zamíří do bavorského Vilsecku, kde sídlí základna NATO.

Jízda dragounů - Dragoon Ride- americké jednotky projíždějí ze cvičení na Baltu v rámci NATO na základnu do Německa
- do Česka vjedou v neděli 29. března
- do Prahy přijedou v pondělí 30. března ve třech kolonách: z Liberce mezi 11:00 a 12:00, z Pardubic mezi 12:30 a 13:30, z Vyškova mezi 16:00 a 17:00
- dvě noci stráví v kasárnách Praha Ruzyně
- v úterý 31. března mají volný den v Praze, vzpomínkový akt v Plzni
- ve středu 1. dubna konvoj vyjede mezi 5:30 a 7:30 přes Rozvadov do Vilsecku

Čtěte také: Konvoj Dragoon Ride: Praha 6 vyvěsí na radnici americkou vlajku