Jako první přišel s nápadem v České republice před osmnácti lety brněnský pivovar Starobrno. Od té doby se přidala spousta dalších výrobců nejpopulárnějšího českého nápoje včetně malých pivovarů.

Patří mezi ně i minipivovar Gwern z Nupak. Podle jeho spolumajitelky Jany Tkačíkové je mezi zákazníky o zelené pivo zájem a někteří se ptají už od Vánoc, zda na jaře zase bude. „Milovníci piva se dělí na ty konzervativní, kteří by zelené pivo nikdy nepili, a natěšené, kteří si příchod jara tradičně spojují právě se zeleným pivem," říká Tkačíková.

Podobné zkušenosti má i majitel pivovaru Berounský medvěd Václav Mayer. „Považujeme ho za zpestření velikonoční doby. Máme i stálý okruh zákazníků, kteří je poptávají," vysvětluje s tím, že pivo brčálové barvy nikomu nenutí.

Množství vyrobeného speciálu se liší pivovar od pivovaru. V Nupakách uvaří svého zeleného piva nejvýš 15 hektolitrů. „Jde o jednorázovou sezonní záležitost. Do Velikonoc se pivo musí prodat, protože pak už postrádá smysl a nikdo o ně nemá zájem,“ uvedla Jana Tkačiková z Gwernu.

Pivovar Zichovec letos uvařil 120 hektolitrů velikonočního piva, protože část várky putuje i do jednoho z velkých řetězců. Zelenou barvu ale mít nebude. Na Velikonoce připravuje pivovar třináctistupňový ležák, který po zbytek roku v jeho nabídce nenajdete.

Tamní zaměstnankyně Veronika Petráková vysvětluje, že zelenou barvu se rozhodl pivovar vynechat, protože nechce k jeho výrobě používat žádné přísady či barviva. Podobný přístup má i řada dalších pivovarů.

Speciální jarní či velikonoční piva lze u většiny výrobců ochutnat jak na čepu, tak v lahvích. Ve Středočeském kraji a v Praze se jejich přípravě věnuje celá řada větších i menších pivovarů. Pokud byste měli zájem taková piva vyzkoušet, připravili jsme pro vás výběr z nabídky.

Přehled velikonočních pivních speciálů ve Středních Čechách:

Měšťanský pivovar Kutná Hora – Velikonoční pivo 4,5 %
Penzion a pivovar Nový Rybník (Obořiště) – Zelený baštýř
Minipivovar Srbecký LOK (Srbsko) - Zelené pivo
Parostrojní pivovar v Lobči – Velikonoční zelený ležák
Pivovar Antoš Slaný – Vyšlehaná kraslice APA (ne zelené, ale Velikonoční speciál)
Pivovar Berounský medvěd – Zelený medvěd
Pivovar Gwern Nupaky – Zelené pivo
Pivovar Kácov – Zelený Hubertus
Přátelský pivovar Malešov – Velikonoční ležák
Pivovar Podlesí – Zelené pivo
Pivovar Řevnice – Kopřivové pivo 
Únětický pivovar – Jarní Petrklíč (ne zelené, ale jarní speciál)
Zámecký pivovar Zbraslavice – Zelený speciál
Podžbánský pivovar Mutějovice – Velikonoční speciál
Říčanský pivovar – Zelený speciál, Jarní Red Ale
Bakalář Rakovník – Vídeňský ležák – velikonoční pivo
Zámecký dvůr Všeradice – Jarní Ale
Rodinný pivovar Zichovec – Hody Hody Doprovody – Velikonoční ležák

Přehled velikonočních pivních speciálů v Praze:

Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha – Popeleční Benedict
Pivovar Pivo Karlín – Kopřivové pivo
Pivovar Muflon Kunratice – Zelený Muflon 11
Pivovar Moucha Braník – Zelená Moucha – ležák
Pivovar Spojovna - Milíčovský Maiák 15 Bock – tradiční německé jarní pivo
Pivovar U Fleků – Flekovské Velikonoční
Počernický pivovar – Kopřivové pivo (ne zelené)

Na Zelený čtvrtek, tedy ten poslední před Velikonocemi, vaří některé pivovary piva zelené barvy, jarní či velikonoční speciály. Zelené pivo bylo poprvé uvařeno ve Spojených státech na začátku minulého století v souvislosti s irským svátkem Sv. Patrika. V České republice přišel s nápadem připravit s příchodem jara a největších křesťanských svátků zelené pivo před osmnácti lety brněnský pivovar Starobrno.