O tom, že rozdělení Prahy není optimální, se obecně ví. Kromě nerespektování historických celků se objevují názory jako například, že městské části nejsou srovnatelně velké či že Praha je příliš rozparcelovaná a stačilo by jí 10 až 15 částí.

Větší separatistická vlna, při které to vypadalo, že se chtějí od Prahy oddělit některé okrajové části, se odehrála v únoru tohoto roku. Touhu po tom přesunout se pod křídla Prahy 7 vyslovil Karlín. A v uvažování o změnách ve svém postavení rozhodně není jediný.

Připojí se Suchdol k Praze 6?

Nejnověji o změně vztahů mezi městskými částmi hovořil suchdolský zastupitel Ivan Vavřík. Otázkou je, zdali by se neměl Suchdol stát součástí Prahy 6. „Byl by to logický krok, obyvatelé Suchdola stejně musí za všemi úřady do Prahy 6," vysvětlil.

Navíc podle něj Suchdol chce využívat výhody obyvatel Prahy 6. Není ale pro to ochotný udělat žádné ústupky. Nyní je například trápí parkovací zóny zřízené ve vedlejší městské části. Sloučení by tak mělo spoustu výhod.

Opozice namá kapacitu návrh prosadit 

„Došlo by také k úspoře, za chod suchdolské radnice se ročně dá přibližně 20 milionů," okomentoval Vavřík. Navíc městská část Praha-Suchdol byla součástí Prahy 6 až do roku 1989 a třeba sousední Sedlec navrhovaný krok uskutečnil už v roce 2005. Podle starosty Suchdola Petra Hejla ale není žádná vůle k připojování.

„Pan zastupitel to navrhl v zápalu emocí, my se určitě připojovat nechceme, máme teď důležitější starosti," uvedl starosta. Opozice navíc momentálně nemá kapacitu návrh prosadit. „Museli bychom uspořádat referendum, a navíc by nás musela Praha 6 chtít," uzavřel Vavřík. Potřebné kroky tedy prozatím opozice nezvažuje.

Karlín by se mohl stát součástí sedmičky 

Změnit svou přináležitost k Praze 8 a stát se součástí Prahy 7 zatoužil na počátku tohoto roku i Karlín. „Hledali jsme možnost, jak odtrhnout Karlín, aniž by bylo třeba dělat legislativní změny, jako reálná možnost se zdálo být překreslit hranice městských částí Prahy 7 a 8 a připojit tak Karlín k sedmičce," popsala proces Marie Foltýnová z iniciativy Karlín sobě. Důvodem byla zejména nespokojenost s vedením radnice. Navíc podle spolku jednotlivé části Prahy 8 nemají s Karlínem příliš mnoho společného.

V rámci těchto snah vznikla i petice. Jejím cílem bylo přimět o případném oddělení Karlína jednat zastupitelstvo. Díky iniciativě zastupitelstvo Prahy 8 návrh sice projednalo, ale zároveň odmítlo. „Nyní bychom museli iniciovat legislativní změnu či celopražské referendum a na to Karlín sobě nemá prostředky," uzavřela Foltýnová. K překreslování hranic tak v nejbližší době určitě nedojde.

Jsou rozdíly mezi periférií a centrem 

V poslední době také zaznívají hlasy, že by Nové Město mělo být celé součástí Prahy 1. Podle architekta Petra Kučery současné rozdělení totiž nemá logiku. Kdyby celá čtvrť připadla jedničce, její hranice by se tak téměř shodovala s památkovou rezervací. Silnou mediální odezvu vyvolalo i prohlášení z počátku roku, že by se od Prahy chtěla odtrhnout Praha 11.

Tehdejší starosta jedenáctky Jiří Štyler si totiž nechal vypracovat studii, zdali by bylo možné se oddělit. Podle jeho slov ale šlo o nafouknutou kauzu. „Nechal jsem si vypracovat právní metodiku, zda lze z městské části udělat obec. O plánu odtrhnout Prahu 11 od hlavního města nepadla vůbec řeč," vysvětlil.

Čtěte také: V Libni se otevře nový dům sociálních služeb, zřídila ho Praha 8