„Jedná se o preventivní protipovodňová opatření, která je třeba s ohledem na bezpečnost a ochranu majetku i zdraví neprodleně realizovat. Prognóza hydrometeorologů předpokládá další stoupání hladin řek vzhledem k trvajícímu dešti," sdělil zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Z náplavek musela být odvezena všechna auta. Pokud je řidiči nepřeparkovali sami, byla bezplatně odtažena. Majitelé si je mohou vyzvednout na odtahových parkovištích Těšnov, Kotlářka a Lublaňská bez úhrady za odtah a parkovné. Protože jde o odtahy ve veřejném zájmu, budou nevyzvednutá vozidla později bezplatně vrácena zpět na místo.

Zastavená plavba

V 11:30 byla zastavena plavba v okolí Prahy, na severu od Holešovic směrem k Mělníku a na jihu od Modřan k Slapské přehradě. V 11:30 vedení Prahy zároveň ukončilo provoz všech pražských přívozů.

Postupně byly uzavřeny náplavky v Praze 1, 2 a 5, a to v úseku od nábřeží Ludvíka Svobody po Výtoň v Podskalí. V Praze 5 pak na dvou sjezdech u loděnice nad Palackého mostem.

Deštivé počasí udělalo čáru přes rozpočet i pořadatelům světového romského festivalu Khamoro, který se v Praze právě koná. Na náplavce se měla konat v sobotu festivalová párty. „V tuto chvíli situaci neovlivníme. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet. Zítra se ukáže. Podle toho pak budeme muset přijmout opatření," řekla mluvčí přehlídky Rena Horvátová. Pod širým nebem se dnes měly konat i taneční workshopy, organizátoři je umístí pod stany. Pod střechu velkého stanu schovají v neděli na náměstí Republiky případně i obří narozeninový dort.

Zrušený festival

Podle informací z facebooku byl zrušen i festival Pivo na Náplavce a sobotní farmářský trh. Organizátoři přesunuli trh z náplavky na náměstí Jiřího z Poděbrad. O náhradním termínu festivalu se jedná. Zrušen byl i sobotní charitativní závod dračích lodí, řekla dnes za organizátory Michaela Sladká.

Praha kvůli zvýšenému průtoku vody na Vltavě uzavřela také loď Hermes, která slouží jako ubytovna pro bezdomovce. Loď odpoledne opustí své dosavadní stanoviště u Štefánikova mostu, bude odtažena do přístaviště Smíchov, řekla Ludmila Tomešová z Centra sociálních služeb Praha, které loď provozuje.

Povodí Vltavy začalo na Vltavské kaskádě odpouštět vodu a v důsledku toho se zvedá nárůst průtoku ve Vltavě v Praze. Nyní Vltava překročila průtok 450 metrů krychlových za sekundu, což odpovídá prvnímu stupni povodňové aktivity.