Úklid, který městská část Praha-Kunratice pořádá už tradičně, vypadá trochu jinak než většina akcí, kdy se všichni účastníci houfně vydávají do konkrétní lokality. Osvědčil se model, kdy rodinné týmy nebo party přátel vyrážejí do míst, která si samy vyberou.

„Jednak to zajišťuje, že nikdo nemůže ‚přijít pozdě‘, jednak jsme zjistili, že dobrovolníci nejraději zvelebují okolí svého bydliště nebo místa, ke kterým mají nějaký vztah,“ vysvětlil Deníku místostarosta. Pytle se shromážděnými odpadky pak party sběračů nechávají košů na psí výkaly, jichž je na území městské části na 120, nebo u sběrných hnízd pro třídění odpadu, odkud je pak radnice nechá svézt k roztřídění ve sběrném dvoře.

Zdroj: Milan Holakovský

Takto funguje jarní úklid. Na ten podzimní pak městská část najímá firmu, která se zaměřuje na okolí Vídeňské ulice s hustým provozem a na další místa, která je možné vnímat jako „nebezpečná“.

Záchod, kabely nebo dveře i se zárubněmi

Zkušenosti z minulých jarních úklidů potvrzují, že lidé jsou do přírody schopni vyhodit ledacos, přičemž nelitují úsilí a námahy. Rodina Talichova Deníku připomněla plastové obaly od pracích prášků, které se někdo nerozpakoval – z jejich pohledu zcela nepochopitelně – odnést hluboko do Kunratického lesa.

Nebo torzo dětského kočárku či kabely již částečně zarostlé v porostu, takže je bylo třeba pracně dobývat. To vše Talichovi našli v minulosti. Není to ale nic proti nálezu z rybníka Vernerák neboli Hornomlýnského rybníka v roce 2017, kde výprava maminek s dětmi objevila „zapíchnuté“ staré dveře. „I s futry,“ poznamenal zástupce starosty.

Ze zahájení 92. sezóny Zoo Praha.
V Zoo Praha zahájili sezónu křtem luskouní samičky. Dostala jméno Šiška

Zdeňka Matoušková, která loni uklízela nad rybníkem Šeberák, připomněla, že najít se dají rozmanité odpadky: před rokem to byly například pneumatiky, ale dokonce i celá záchodová mísa. Matouškové současně potvrdila, že cílem účastníků úklidové akce je vylepšit vzhled okolí. Zrovna v jejím případě se ale ukázalo, že uklízet se nevydali pouze místní. Pomoci totiž přijela i její dospělá dcera.

„Já jsem tu vyrůstala, ale teď bydlím na Hájích,“ řekla Deníku Zdeňka Matoušková mladší. Ta také upřesnila, kam se rodinný tým vydal uklízet letos: opět nad Šeberák – a také do ulice K Jelenám, zmínila oblíbenou cestu výletníků, které láká Kunratický les.

Směrem na Kunratický les se vydalo více part. Třeba Tomáš Kočí s dcerou předškolního věku, kteří už také vyrazili podruhé; uklízet byli i loni.

„Půjdeme se podívat nejdřív ke školce – a pak přes les ‚kolem Václava‘ k domovu,“ řekl Kočí, který bydlí v Zeleném údolí.

Do úklidu okolí svého bydliště se v sobotu pustila řada lidí, kteří se zapojili do jarního úklidu v rámci kampaně Ukliďme svět, již u nás koordinuje Český svaz ochránců přírody.Do úklidu okolí svého bydliště se v sobotu pustila řada lidí, kteří se zapojili do jarního úklidu v rámci kampaně Ukliďme svět, již u nás koordinuje Český svaz ochránců přírody.Zdroj: Deník/Milan Holakovský

Zmiňovaní Talichovi, rodiče Kateřina s Tomášem plus tři děti, začali podle slov maminky chodit uklízet ještě v době, kdy akci organizoval místní spolek; radnice se připojila až pak. Ti dokonce k radnici dorazili již s částečně naplněným pytlem: nějaké plechovky a další obaly sesbírali už cestou. Nové pytle nepotřebovali, nějaké jim zbyly ještě z loňska, kdy nafasovali zbytek role, z níž spotřebovali jen asi tři. Paní Kateřina dokonce k radnici přinesla lodičky na větší dámskou nohu.

„Jsou to nové čtyřicítky; našli jsme je támhle kousek u křoví. Netuším, jestli někdo věděl, že bude úklid, a tak je tam připravil,“ řekla Talichová Deníku.

Osvěta, zdá se, přináší výsledky

Úklidové akce se odehrávají jak v rámci kampaně Ukliďme svět, u nás koordinované Českým svazem ochránců přírody (ČSOP), která měla hlavní den v sobotu 25. března, tak v rámci Ukliďme Česko, jež vyvrcholí o týden později: 1. dubna. V minulosti jejich organizátoři spolupracovali na vyhlášení jednotného termínu, nyní postupují samostatně – avšak nikoli jako konkurence.

Po sobotní akci, kdy konkrétně v Kunraticích a okolí došlo v rámci akce Ukliďme svět zejména na úklid části Kunratického lesa, okolí rybníků a zámecké obory Bažantnice, se za týden v rámci akce Ukliďme Česko uskuteční v Kunratickém nebo také Krčském lese chystá další hromadný úklid, konkrétně v okolí srubu Gizela.

Hlavní slovo budou mít Piráti z Prahy 11 a účastníci se 1. dubna sejdou v 10 hodin u hřišť poblíž ulice Petýrkova – tady vlastně nedaleko nákupního centra Westfield na Chodově. O prvním dubnovém víkendu také dojde na sázení stromků v rámci Dne pro jedličku.

Václavské Velikonoce na Václavském náměstí v Praze.
Začínají Václavské Velikonoce. Nabídnou stánky neziskových organizací i hudbu

Uklízí se v přírodě, v parcích i na veřejných prostranstvích, připomněla koordinátorka kampaně Ukliďme svět Veronika Andrlová. Zdůrazňuje, že jestliže se úklidů účastní i celé rodiny nebo školy, děti odmala získávají potřebné návyky – a je větší šance, že v budoucnu nebudou strůjci dalšího odpadu v přírodě; budou se spíše řídit heslem: co do přírody přinášíš, si s sebou zase odnes.

S tím souhlasí i místostarosta Hýža: jestliže se rok od roku nachází méně odpadů – i když stovka naplněných pytlů je pořád hodně – může to podle něj znamenat, že už dorůstá generace, na kterou zapůsobila osvěta.

Akce v Kunraticích zdaleka nebyla ojedinělá. Z úklidů v Praze Andrlová vyzdvihla zejména akce Úklid Na Vidouli, Úklid Clean 4 Fun v Hostivařském parku, Ukliďme Lysolaje a Dolní Šárku či Clean Up aneb Ukliďme Svět nebo aspoň kousek Barrandova.