Dvouletá holčička letos v srpnu vypadla z okna domu, který stojí přímo u řeky Chrudimky, a začala se topit. Ve stejné době šel přes mostek Petr Jirout se čtyřletým Míšou na procházku. Až po několika vteřinách rozeznal, že předmět, který plave ve vodě, je bezvládné tělíčko nadnášené plenami.

Na nic nečekal. Zastavil kolemjedoucí auto, řidiči dal svůj mobil, aby zavolal tísňovou linku a pohlídal mu syna. Pak skočil zhruba z pětimetrového mostku do řeky, batole vytáhl a poskytl mu první pomoc.

Archeologické a antropologické zkoumání na bývalém hřbitově v Karlíně.
Zkoumání bývalého hřbitova v Karlíně. Masové hroby vyprávějí svůj příběh

Podle svých slov vůbec nepřemýšlel, že by pro něj mohl být seskok nebezpečný. Dítě bylo převezeno ve vážném stavu do nemocnice.

Čtyřicetiosmiletý restauratér Petr Jirout musel být též lékařsky ošetřen, protože voda v řece v místech při současném suchu dosahovala jen asi půl metru. Po doskoku mezi říční kameny proto začal krvácet z poraněných nohou. Jak zachránce, tak batole se ze svých zranění zotavili.

Přívoz Holešovice - Karlín
Přívoz Holešovice: Karlín bude v provozu do poloviny prosince, pak už nevyjede

Cena se uděluje od roku 2006. Podnětem k založení byla smrt střihače televize Nova Michala Velíška, který zachránil na Karlově náměstí v Praze život ženě, kterou ohrožoval muž se střelnou zbraní. Při bránění oběti byl Velíšek zabit.