Svatomartinská husa je v Praze velmi populární. „Tradiční Svatomartinské menu budeme podávat od 10. 11. do 12. 11. nebo do vyprodání zásob. Rezervace přijímáme. Celá husa opět pouze na rezervaci! Zavolejte nám do restaurace a rezervujte si husu po telefonu,“ láká třeba restaurace Červený jelen na Praze 1.

Na slavnosti se chystá i pan Vladimír. Tradice má rád a na husu chodí každoročně, a to i několikrát. „Včera jsme si s kamarádkou udělali rezervaci do Malešické tvrze. Ta tradice mě baví a navíc mám rád husu. Na ceny se většinou dívám, ale moc mi o ně nejde. Oběd se vším všude vyjde tak na 700 až 800 korun, láhev vína potom asi na dvě stovky,“ popisuje.

Podle Vladimíra nabízejí pražské restaurace už několik let menu jak s husou, tak s kachnou, která je o pár stovek levnější. Záleží tedy většinou na zákazníkovi, kolik chce za svatomartinské hody utratit.

Mladá a tichá vína na Rašínově nábřeží

Svatomartinské hody se objeví i formou různých festivalů. Dvanáctý ročník slavností se uskuteční na pražském Rašínově nábřeží a nabídne vína a husí speciality. Dorazí na něj čtyřicet stánkařů, 23 vinařů z Čech a Moravy a kromě degustace vína a husích specialit nabídnou organizátoři i doprovodný program.

Akce začne symbolicky v sobotu 11. 11. v 11 hodin a 11 minut. Každý rok na ni dorazí kolem šesti tisíc návštěvníků. „Jako svatomartinské víno jsou dle místních vinařských regulí povolené bílé odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, z červených a růžových odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe, pouze růžová odrůda. Na stáncích budou také tichá vína. Vinaři letos nabídnou především skvělý ročník vín, s vysokým přirozeným obsahem cukru, mimo jiné pro letošní výjimečně teplé počasí. Budou to vyspělá, chuťově plná a chutná vína. Vinaři budou mít na košt i prodej svá běžná tichá vína ze starších ročníků a pro zahřátí oblíbený ‚svařák‘,“ říká ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa Jiří Sedláček.

Vstupné na akci bude zdarma, pro ochutnávku vín je ale nutné zakoupení degustačního setu. „Víno se bude degustovat ze sklenic, které budou společně s degustační kartou a tužkou součástí degustačních setů, jejichž cena je stejně jako v minulých letech 100 korun. Zakoupení degustačního setu není podmínkou pro vstup na festival, ten je pro všechny návštěvníky zdarma,“ uvedl Sedláček.

Farmářské trhy na náplavce nabídly vánoční zboží
Farmáři se vzbouřili proti adventním trhům na pražské náplavce. Město ustoupilo

Kromě vína nabídnou stánky i husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun s knedlíčkem, husí játra s jablky a cibulkou a chybět nebudou oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem, quiche s husím masem nebo husí paštika. Slavnosti doprovodí vystoupení několika kapel.

Husa na doma

Součástí slavností budou i farmářské trhy, na kterých si návštěvníci budou moci koupit husu a upéct si jí až doma podle svého vlastního receptu. Farmářský trh bude otevřený ale jen od 8 do 14 hodin. Cena hus se bude podle Sedláčka pohybovat kolem 330 korun za kilogram.

Vinárna na Nuselské. Burčák v Praze je k sehnání v průměru za sto korun za litr. K mání bude přibližně do konce října.
Litr burčáku Pražáci seženou v průměru za stovku. Ochutnávat můžou i během října

Svátek sv. Martina
-Svatý Martin se narodil v dnešním Maďarsku jako římský občan a než se stal biskupem v Tours ve Francii živil se jako voják. Jednoho večera údajně spatřil žebráka, kterému daroval polovinu svého pláště. V noci se mu zdálo, že žebrák byl ve skutečnosti Ježíš. Poté měl zanechat válčení a stát se biskupem.
-Podle jiné legendy byl Martin poustevník, kterého si lidé zvolili jako nového biskupa. Před delegací se měl Martin ukrýt v poustevně, ale na jeho přítomnost upozornily husy svým kejháním. Proto je husa atributem sv. Martina.
-Tradice hodů na sv. Martina 11. listopadu se pojí i s tím, že na podzim se zabíjely husy, dělaly poutě a svatomartinské trhy. Husa tedy byla vždy tradičním pokrmem.