Studenti architektury vedení Winym Maasem a jeho spolupracovníky z výzkumného think-tanku The Why Factory se v zimním semestru věnovali nejzávažnějším globálním problémům současnosti a jejich dopadu na život ve městech. Zabývali se širokou škálou témat od lokální městské produkce potravin po úplnou soběstačnost metropolí, zkoumali například i způsoby, jak docílit toho, aby města svítila jen když je to potřeba.

„Jsem zastáncem hustších, zelenějších, atraktivnějších a obyvatelnějších měst,“ přibližuje východiska své práce Winy Maas. Vizionářskou Biotopii, jež se ocitla i v názvu výstavy, vidí jako svět, kde je vše, co lidé a ostatní organismy potřebují k životu, dodáváno samotným městem bez uhlíkové stopy a dalšího ničení planety.

Winy Maas je první osobností, jež přijala roli hostujícího profesora na Fakultě architektury ČVUT.

Z výstavy korunovačních klenotů v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze v lednu roku 2023.
Hrad prodloužil výstavu korunovačních klenotů. Zájem o ni mají tisíce lidí

„Ateliér hostujícího profesora má za cíl přivést na fakultu mezinárodně uznávané architekty, aktuální témata i nové metody výuky. Jsem nadšený, že můžeme našim studentům a studentkám nabídnout dva semestry pod vedením právě Winyho Maase a věřím, že bude inspirací i obohacením pro akademickou obec i odbornou komunitu,“ říká Dalibor Hlaváček, děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze.

„Spolupráce s Winym Maasem byla pro nás výzva i úžasná příležitost. Byly to těžké měsíce skupinové práce, která otestovala naši vynalézavost, otevřenost i schopnost koordinace. Museli jsme změnit způsob, jakým přemýšlíme, abychom mohli přijít s inovativními nápady, abychom mohli snít,“ charakterizuje práci v ateliéru Barbora Strnadová, studentka magisterského programu.

Výstavu v atriu Fakulty architektury ČVUT v Dejvicích bude možné zhlédnout do pondělí 20. února.